Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat städning stoppas

Annons

-De flesta andra kommuner i Dalarna lägger ut mycket mer av sin verksamhet på privata entreprenörer. Vi tycker att det är viktigt att man från kommunens sida gynnar det privata företagandet. Det är ju det som ska vara motorn i kommunen, hävdar Gunnar Ågren, moderat och andre vice ordförande i tekniska nämnden.

Han tycker heller inte att kommunen uppträtt ärligt när det gäller förutsättningarna för an-buden:

-Man skulle ha talat om för de privata anbudsgivarna att man hade för avsikt att räkna upp anbuden med egna kontroll- och omställningskostnader.

Dessutom anser Ågren att tekniska kontoret räknat fram en för låg kostnad för de egna städarna.

Fram till den 1 februari har ISS städservice - Sveriges största städföretag - cirka sju procent av den kommunala städkakan. För det har kommunen fått betala drygt en miljon kronor om året i tre år.

Men det hade kunnat vara mer.

För enligt ett gammalt beslut i kommunfullmäktige kan upp till 25 procent av städningen utsättas för konkurrens med det förbehållet att även kommunens egen städorganisation får vara med och bjuda.

Det innebar att kommunen själv tog så stor del av städningen vid upphandlingen för tre år sedan att bara sju procent hamnade i privat regi.

Och de kommande tre år ställs den privata städsektorn helt utanför. ISS var med och bjöd igen men deras anbud togs alltså inte.

-Jag ser inget konstigt i det. De hade varit skillnad om kommunfullmäktige sagt att kommunen inte skulle få vara med och räkna på städjobben, säger Sören Finnström (s), ordförande i tekniska nämnden.Han tycker inte att beslutet i nämnden kan ifrågasättas eller att det var svårt att ta:

-Vi gjorde upphandlingen i konkurrens och kommunen hade bästa budet.

Att man från kommunalt håll skulle ha räknat fram ett för lågt pris för att värna om de egna städjobben tror inte Finnström.

-Jag kan inte detaljerna men jag kan aldrig tänka mig att vi ligger för lågt. Vi håller inte på med välgörenhet. Vi räknar seriöst på jobben.

När det gäller oppositionens krav om privatisering hävdar Sören Finnström att det handlar om ideologier:

-Dom vill ju privatisera allt.

Den kommunala städningen av bland annat försskolor, skolor, åldringsboenden och förvaltningslokaler är kostnadsberäknad till 2.8 miljoner per år.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons