Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisade för logiskt tänkande

Annons

- Hur gjorde ni, hade ni tillgång till facit, eller...? När Micke Pettersson från Framtidsmuseét ställer frågan finns det förstås inte ett uns av allvar i frågan.

Snarare är han uppriktigt imponerad av Stegelbacks-elevernas skärpa när det gällde att pricka rätt på varenda en av de 25 kluriga frågorna som Logiska lådan ställde.

Och svaret på hur klassen lyckades med uppgifterna var helt enkelt att de delade upp sig i grupper och sökte svaren på en rad olika sätt.

Sedan bollade de sina slutsatser med klassläraren Ann Rydén. Hon är dessutom en av de lärare som uppmuntrat sina elever att aktivt delta i tävlingen.

- Det är lite olika med lärarnas intresse, påpekar Micke Pettersson, en del lägger inte så stor tonvikt vid lådan och tävlingen.

Men klart står att den Logiska lådan kan bli ett intressant och framför allt roligt inslag i klassrummet. Emma Ingo visar vad lådan innehåller.

- Här finns massa olika saker, exempelvis en del spel, berättar hon.

Det mesta av innehållet är avsett för att locka skolbarn att intressera sig för naturvetenskap som är Framtidsmuseéts specialité.

Micke Petterssons besök på skolan i måndags handlade inte bara om att hämta en av det dryga 30-tal lådor som funnits utlånade på skolor i Smedjebacken, Säter, Leksand och Rättvik under höstterminen.

Det handlade också om att kora segrarna i tävlingen. Femmorna som kammade hem förstapriset tilldelades inte bara ett stiligt diplom som minne.

- Ni inbjuds också till en heldag på Framtidsmuseét vilket inkluderar allt vi har att erbjuda, deklarerar Micke Pettersson.

Han nämner också att i år delades ett extrapris ut, ett stilpris. I sammanhanget ingår nämligen uppgiften att skapa en presentation av "lådan".

Även i det här fallet gick priset till en skola i Smedjebackens kommun. Men inte till Stegelbacken, utan till Kyrkskolan i Söderbärke.

- Dom lyckades verkligen skapa en ovanlig presentation, med en tunga som man fick dra fram ur en mun. Den var så häftigt att vi tyckte att den var värd ett stilpris.

För Kyrkskolans femmor innebär det att även de har anledning att åka till Borlänge. Stilpriset motsvarar nämligen entréavgiften till Framtidsmuseét.

Tilläggas kan att de logiska lådorna har cirkulerat i dalakommunerna i sex år. Vart tredje år återkommer möjligheten till respektive kommun att få låna en låda.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons