Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Presstödsförslag till Bryssel

Annons

Förändringar i presstödet står för dörren.

Mångmiljonbelopp kan försvinna ur budgeten för stora tidningar som Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet, enligt förslag som kulturdepartementet skickat till EU.

Departementssekreterare Martin Persson berättar att de föreslagna förändringarna i presstödet har förankrats bland regeringspartierna, skriver tidningen Medievärldens nätutgåva.

Tjänstemän från kulturdepartementet är på väg till Bryssel för att förhandla. Om det i ett senare skede kommer att krävas att frågan tas upp på minister- och kommissionärsnivå vill Martin Persson inte spekulera i:

Det blir inga revolutionära förändringar om förslagen går igenom, även om det kan svida till på vissa håll.

I promemorian föreslås bland annat ett tak för hur stor andel av en tidnings rörelsekostnader som får täckas av presstöd. Kulturdepartementet vill att ribban sätts på 75 procent.

Enligt Medievärlden är det bara en tidning _ Finnveden Västbo _ som påverkas av detta tak.

Desto hårdare slår förslaget om att stödet bara utgår för upp till 40|000 tidningsexemplar på en lokal marknad. Detta förslag kan kosta Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet 5,5 miljoner kronor i minskat stöd, skriver Medievärlden.

Departementet föreslår även en tydligare redovisning av stödet och en begränsning av vad pengarna får användas till. Dessutom föreslås att stödet inte får lämna tidningsföretaget i form av utdelning till ägarna eller koncernbidrag.

TT

Mer läsning

Annons