Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressfriheten bakåt i världen

Annons

Pressfriheten i världen var på tillbakagång förra året, rapporterar människorättsorganisationen Freedom House. På en hundragradig skala toppar Finland och Island med nio poäng och i botten hamnar Nordkorea med 97.

Organisationen hänvisar till kupper, försök att kontrollera oppositionen, undantagstillstånd och styrning av internet när den beskriver tillbakagången i sin rapport som släpptes på tisdagen.

I 74 av 195 länder kallas pressen för fri och i 63 är den ofri. Bland övriga är den delvis fri.

Freedom House talar om särskilt bekymmersamma tendenser i Asien, det upplösta Sovjetunionen och Latinamerika. Organisationen säger att demokratin i sin helhet blir lidande av vad som händer med pressfriheten.

"Angrepp på medier följs oundvikligen av angrepp på andra demokratiska institutioner."

"Demokratin själv utsätts för ytterligare angrepp."

Som exempel på länder med krympande pressfrihet nämner Freedom House Thailand, Sri Lanka, Filippinerna och Fiji, länder där det skett politiska kupper och undantagstillstånd införts. Även i Argentina, Brasilien och Venezuela förfaller pressens frihet.

Samtidigt finns exempel på motsatsen i Colombia, Haiti, Indonesien, Italien, Kambodja och Nepal, där pressfriheten växer tack vare ökad politisk öppenhet och säkrare omgivning.

I Kina, Iran och Vietnam fortsätter dock gripandena av journalister och oppositionella som yttrar sig på nätet.

Rysslands myndigheter marginaliserar med aggressiva medel avvikande press och planerar att kontrollera användningen av internet, säger Freedom House.

"Uppgifterna från Venezuela och Ryssland förskräcker, i synnerhet på grund av dessa länders inflytande i sina regioner", kommenterar Karin Karlekar som ansvarar för studien.

Rapporten uppmärksammar även att framstegen i Mellanöstern har upphört. Libyen, Palestinska myndigheten, Syrien och Tunisien utpekas för sina "extremt begränsade" medier.

TT

Mer läsning

Annons