Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Pressen ökar hela tiden"

Annons

Ellinor Flink, Charlotte Almgren, Christoffer Roos och Klas Enochsson går första året på Falu Frigymnasium.

Forskning och larmrapporter visar att den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar ökar. Tidningen frågade ungdomarna vad de tror att ökningen beror på.

-Pressen att se bra ut ökar hela tiden. Både killar och tjejer sminkar sig och fixar mycket med håret. Kanske många ser bra ut men de mår inte bra psykiskt, säger Christoffer Roos.

-Den som är osäker på sig själv försöker vara som alla andra. Det är svårt att leva upp till idealen som målas upp i massmedierna, säger Ellinor Flink.

Hon är aktiv inom idrott och tycker det är kul men det finns en baksida.

-Jag är ofta väldigt trött på dagarna. Jag spelar hockey och vi tjejer får alltid de sämsta sena träningstiderna så jag är inte i säng förrän halv tolv på natten. Sedan måste jag upp på gymmet på morgonen innan skolan.

-Sedan är det mycket annat som pressar på. Det är mest stress hela tiden. Man vet ju att det är svårt att komma in på en bra vidareutbildning utan bra betyg, säger Klas Enochsson.

Charlotte Almgren tycker att skolmiljön spelar en viktig roll.

-På högstadiet var den dålig med mycket prat och det var ofta pressat. Det är mycket lugnare här.

Den som är ung kan få ett tungt förtroende att bära på från en kompis som mår dåligt. De fyra ungdomarna skulle dock inte tveka att bryta förtroendet om de anade fara för kompisen.

-Då skulle man prata med föräldrarna eller någon på skolan.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons