Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Presidenten skriver om Ukrainas kris

Annons

Det är en extrem åtgärd att upplösa Ukrainas parlamentet, medger president Viktor Jusjtjenko i en artikel i brittiska Financial Times.

"Men jag är också säker på att Ukrainas nationella intresse fordrar det".

Ukrainas kris behövde besvaras "omedelbart" och med "fasthet". Därför utlyste han nyval, skriver Jusjtjenko i FT på onsdagen.

Han fördömer sin rival premiärministern Viktor Janukovytj och skriver att dennes koalitionsregering "överskridit sitt mandat och försökt monopolisera" den politiska makten, "brutit mot grundlagen" och struntat i det ukrainska folkets önskningar.

Den västvänliga presidenten hävdar att han försökt övertala premiärministern att regera i "en anda av nationell enighet och försoning". Premiärminister Janukovytj vill att Ukraina ska återknyta de starka banden med grannen Ryssland.

"Den styrande koalitionen har fört en obeveklig kampanj för att rubba den konstitutionella maktbalansen och resultaten i de senaste parlamentsvalen", skriver Jusjtjenko.

"Bara genom att förlita oss på det ukrainska folkets klokhet kan vi bryta det politiska dödläget och skapa den enighet som är nödvändig för att vårt land ska gå framåt igen".

Nyvalen till parlamentet ska enligt presidentens dekret på tisdagen hållas den 27 maj.

Jusjtjenko och Janukovytj kämpade mot varandra i presidentvalet 2004, ett val som Janukovytj vann enligt den första, kritiserade rösträkningen. Men fredliga demonstrationer under vad som kallats den orange revolutionen tvingade fram en omräkning och Jusjtjenko intog sedan presidentposten.

I fjol fick Janukovytj revansch på Jusjtjenko genom att leda oppositionen mot presidenten till seger i parlamentsvalen och han kunde bilda en koalitionsregering.

TT

Mer läsning

Annons