Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiärministerns svåger dödad

Annons

Svågern till Somalias premiärminister har dödats i det senaste utbrottet av dödligt våld som drabbat huvudstaden Mogadishu. Samtidigt gör sig Afrikanska unionen redo att sända fredsbevarare till landet.

Det var fyra tungt beväpnade personer som följde efter affärsmannen Yusuf Mohamed Dhisow när han lämnade sitt hem i Mogadishu innan de körde om hans bil, blockerade vägen och öppnade eld, enligt en AFP-reporter.

En medlem av premiärministerns familj bekräftade att maken till Ayan Mohamed Geli dödades på Bakara-marknaden, den största marknaden i Mogadishus södra del.

Ytterligare fyra människor dödades vid andra angrepp i Mogadishu under tisdagsdygnet, vilket speglar den ökade otryggheten i det laglösa landet som saknat en fungerande regering sedan diktatorn Mohamed Siad Barre störtades 1991.

Angreppen och striderna i kuststaden har ökat sedan somalisk-etiopiska styrkor drev ut en mäktig islamist-rörelse i slutet på förra året i en konflikt där dussintals människor dödades och tusentals flydde.

Åtminstone 10 000 människor har lämnat våldets Mogadishu sedan början av februari, enligt den senaste FN-rapporten.

Somalia väntar nu på att en styrka på 8 000 fredsbevarare från Afrikanska unionen ska anlända för att försöka hjälpa interimsregeringen att återupprätta ordningen i Mogadishu.

Den ugandiske presidenten Yoweri Museveni, som planerar att sända soldater i AU-styrkan till Somalia, uppmanade rebellerna att inte angripa fredsbevararna.

Afrikanska unionen har rekryterat hälften av de 8 000 fredsbevararna, och även Nigeria, Burundi och Ghana har lovat att bidra med personal.

Somalias biträdande försvarsminister Salad Ali Jelle sade att Somalia har byggt upp baser för att ta emot AU-styrkorna och att de kommer att få använda alla flygplatser.

TT

Mer läsning

Annons