Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för blå-gult firande på röd dag 1 2 3 4 5 6

Annons

De riktigt morgonpigga var med klockan åtta på morgonen då kommunalrådet Bo Petterson hissade flaggan i Sparbanksparken. I sitt tal påminde han om dagens historiska bakgrund och talade även om flaggans betydelse och "uppdrag" i nutid med anledning av avslutad hockeysäsong och fotbolls-VM inom kort.

Ett par timmar senare var det dags för den traditionella vandringen från majstången i Tällberg upp till Holen med skolbarn och bybor i tåget.

Brygt Bert Lindgren lotsade de omkring 300 församlade genom ett gediget program, där landshövding Ingrid Dahlberg talade om vikten av att ha öppna fönster där kulturens vindar kan svepa in. Seges brasskvartett stod för musiken och gästartister var såväl Hasse Tellemar som Evert Sandin och operasångerskan Lillemor Höglund, bördig från Norr Lindberg.

En eloge till skolbarnen som trots spring i benen och sommarlovskänslor skötte flagghissning, fanbärande och stillastående med den äran.

En och en halv timmes sång och musik med duktiga ungdomar i framkant och garvade musikerrävar lite i bakgrunden är det vinnande konceptet.

Dagens stjärna var Karin Park, bördig från Djura, som släppt två popplattor i Norge med egen musik och som tillsammans med sin bror David bjöd publiken på flera vackra och tankvärda låtar.

Allsången i Gropen avslutades med högtidstal av Hanna Rasmunds som uppmanade oss alla att i sommar sluta fred med det omålade staketet och de skitiga golven och njuta av ledigheten i stället för att ge efter för alla måsten.

Just nu känns bara ett måste viktigt-och det är att allsångstraditionen i gropen den 6 juni fortsätter.

FOTO: ANNKI HÄLLBERG ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons