Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pråmleden erbjuder båttur över gränserna

Annons

- Vi vill få fler människor att utforska den fantastiska naturen och industrihistorien i hela området, säger Kjell Rosén.

Pråmleden har funnits som rekreationsområde i fem års tid med cykel-, kanot-, båt- och vandringsleder i området mellan södra Dalarna och Gästrikland. Men först på torsdagen släpptes en äventyrskarta som presenterar alla lederna samlade. Kartan upplyser även om välordnade rastplatser, logi och historiska sevärdheter.

Kjell Rosén, ordföranden i intresseorganisationen bakom nysatsningen har som främsta mål att få fler människor att öppna ögonen för det nästan orörda naturområdet från Långshyttan till Edsken.

- Förutom en fantastisk natur har bygden en intressant industrihistoria och sjösystemet anknyter till Stjärnsund, som idag är en av södra Dalarnas viktigaste orter, säger Kjell Rosén.

I Stjärnsund bor Göran Norström, som är initiativtagaren och huvudägaren till båten Elise II, som idag tar passagerare mellan Stjärnsund och sjön Edsken genom slussen i Silvhytteå. På torsdagen delade Göran med sig av sin historia som sjöofficer när han hälsade passagerarna välkomna på båten med tonerna av sin skepparpipa.

- Inom försvaret använder man pipan, som en hedersbenämning när de höga befälen går på båten, berättar Göran.

Vidare avslöjade han att även Kristoffer Polhem, grundaren till slussen i Silvhytteå, en gång i tiden var bosatt i Stjärnsund och att det på 1700-talet bodde närmare 200 personer i Silvhytteå.

Så plötsligt dämpades Göran Norströms ord av 500 kubikmeter vatten som forsade in i slussen. Elise II gjorde en lodrätt resa på tre och en halv meter när slussdörrarna öppnades och passagerarna kunde så småningom kliva av båten för att plocka smultron i närheten av de gamla silverhyttorna längs vattnet.

Projektet med den nya äventyrskartan har kunnat genomföras med hjälp av EU-bidrag. Anledningen till att säcken inte knutits ihop på riktigt förrän nu är att det tagit så lång tid att färdigställa allt praktisk arbete, så som med skyltning, infrastruktur och slussarbete.

Mer information om Pråmleden och den nya turistkartan finns att få på Hedemora turistbyrå.

MIKAELA LARM

Mer läsning

Annons