Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Potatisskytt fälldes

Annons

Den 25-årige mannen hade sett en potatiskastare på tv. Han ville ha en egen och köpte delar på Coop forum. Mannen monterade ihop vapnet och var nöjd med provskotten. När det blev dags för Storsjöyran i Östersund tog han med sig potatiskanonen och sköt med den. Han blev avvisad av vakter, men ingen ringde efter polisen.

Den 27 augusti 2005 tog han med sig potatiskanonen till en bekant. Där fanns också andra kompisar och efter en stund kom kanonen fram. Kanonen laddades med potatis. Flera skott avfyrades från lägenheten ut mot gården.

Polisen fick larm om skottlossningen i Bojsenburg och när två polispatruller anlände till platsen small det igen.

"Vi lokaliserar rätt lägenhet och (polismannens namn) står under fönstret. Klockan 23.30 så skjuts det ytterligare två skott. Eldröret är riktat mot parkeringen. Det är mörkt ute, det är svårt att se ut om man står i ett upplyst rum och skjuter ut".

Polispatrullen rapporterade vidare: "Det smäller och från platsen nedanför fönstret kan man se att det blir en mynningsflamma längst fram i eldröret".

När skottlossningen var över gavs order om husrannsakan i lägenheten. Vapnet togs i beslag och sällskapet förhördes.

Händelsen ledde till åtal och rättegång. I går kom domen.

25-åringen döms för vapenbrott och påföljden blir 80 dagsböter.

Vapnet får han inte tillbaka. Det har staten tagit hand om.

Falu tingsrätt skriver i domen: "Frågan är om innehavet av en potatiskastare är tillståndspliktigt enligt vapenlagen och vapenförordningen eller inte".

Men rätten hänvisar till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, som provskjutit vapnet och kommit fram till att potatiskastaren är ett tillståndpliktigt skjutvapen som faller under vapenlagen.

Därför kan 25-åringen dömas för brottet.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons