Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posten lägger inte locket på debatten

Annons

Postens ambition att ordna så kallade lådsamlingar har inte fallit i god jord hos fastighetsägarna i Hedemora kommun. Dessa tycker att de inte fått riktig information från posten, som de anser velat ge sken av att de måste flytta postlådorna. Över 1000 lådor har flyttats till gemensamma lådsamlingar.

För att komma vidare i den fastlåsta situationen träffades i tisdags postens utdelningschef Elisabet Bergström, kommunstyrelsens ordförande Gun Drugge och Martin Moberg, som deltog i mötet för villaägarnas räkning.

- Folk tycker att Posten inte fört dialog med dem, men på mötet lyssnade man. Vår roll i detta har varit att medla, säger Gun Drugge.

Kommunen äger viss mark som posten vill placera lådsamlingar på, men kommunen har ännu inte tagit ställning till om man ska ge Posten tillstånd till detta.

- Lådorna måste stå rätt till med tanke på snöröjning och framkomlighet för rörelsehindrade, säger Gun Drugge.

Under mötet beslöt Posten att man ska gå ut med ett brev till sina kunder. Syftet med brevet är att få till stånd en dialog. För tillfället finns det inget som pekar på att Posten kommer att ändra sina planer, beträffande lådsamlingar. Postens bevekelsegrunder för att ordna lådsamlingar är flera.

- Vi kör kortare sträcka varje dag, ungefär två till två och en halv mil kortare, och vi åker bara vid ett tillfälle per dag. Detta innebär samtidigt att vi släpper ut mindre avgaser och vi får en lugnare trafikmiljö. Vi spar även pengar på att ha lådsamlingar. Det här är en process som pågår i hela landet, säger Elisabet Bergström.

Postens utedelning av post i glesbygden har tidigare styrts av riktlinjer som posten tog fram när Posten AB fortfarande var en statlig myndighet. Dessa har ersatts av allmänna riktlinjer från Post & Telestyrelsen, PTS. Riktlinjerna kan dock inte betraktas som tvingande regler för Postens kunder. I dessa riktlinjer står att postmottagare som bor mindre än 200 meter från en huvudväg får sin post i en lådsamling vid brevbärarens huvudväg. Det är inte klart vad som avses som huvudväg, respektive sidoväg och detta har förargat många av Postens kunder.

Tidningen har talat med Martin Moberg och Bengt Nilsson som representerar villägarna. De vill emellertid inte uttala sig i nuläget.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons