Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positivt om negativ

Annons

År 1960 gifte Barbro sig med tidningens dåvarande Flodaredaktör Nils B Larsson. Ett år senare tog hon sin första "tidningsbild".

-Jag ryckte in när Gunnar Zetterqvist inte hade tid att fotografera, berättar Barbro, som under årens lopp fotograferade mängder av människor, miljöer och händelser från Sifferbo i öster till Äppelbo i väster.

Till en början skickade hon exponerade filmrullar per buss till Falun, där fotograferna Sven Jansson och Leif Forslund skötte framkallningen och kopieringen. Men efter en tid köpte hon en enkel framkallningsdosa och en förstoringsapparat och började ta fram och skicka färdiga bilder.

-Den första tiden hade jag mörkrummet i en garderob i hallen, berättar hon.

Den första "färdiga" bild som hon fick publicerad togs på lekande barn vid Bäsna skola.

-Jag njöt av mörkrumsarbetet, av att se bilden ta form på fotopapperet.

Under årens lopp blev det många tusen foton och ofta skedde arbetet under stor tidspress -för att bildpåsarna skulle komma med dagens sista busstur till Falun.

-Men det var en stor förmån att få träffa så många intressanta människor och på nära håll få följa samhällsutvecklingen, tycker hon.

Det var en glad Ulf Engström, ordförande i hembygsföreningen, som tog emot lådorna och pärmarna med negativ. Honom fotograferade Barbro redan i slutet av 1960-talet, när han kom till Björbo för att arbeta som silversmed vid den dåvarande kulturinstitutionen Svenssons loge. Att Ulf Engström blev Dala-Flodabo berodde förresten på att han under sin första kväll i Björbo, i samband med en logdans, träffade sin blivande fru Gun Östman.

-Det känns bra att lämna negativen till Ulf eftersom han är en duktig fotograf och en stor idealist. Under hans ledning har hembygdsföreningen skapat ett arkiv som blir en värdefull minnes- och kunskapsbank för framtida generationer. Det är bra att arkivet ligger i Syrholns skola eftersom det knyter samman historia och framtid, anser Barbro Larsson.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons