Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positivt för nyöppning

Annons

Vinden har svängt. För lite mer än tio år sedan var det i stort sett bara köpmännen längs Kyrkogatan som slogs för att gatan inte skulle stängas i korsningen till Smedjegatan. Kommunens politiker och tjänstemän slog då dövörat till, uppbackade av Vägverket som inte ville veta av mer krångel.

Visserligen finns det fortfarande utrymme för debatt. Men bland beslutsfattarna hörs inga protester mot den önskan som de garvade köpmännen Bernt Andersson och Kurt Brandt förde fram vid onsdagskvällens möte. Nämligen att det byggs en fyrvägsrondell i korsningen - och att Kyrkogatan öppnas igen.

Stadsarkitekten Sven Andersson har inga invändningar att komma med. Som han ser det finns det i dagsläget bara två alternativ - att öppna eller inte öppna. Skillnaden alternativen emellan är att antingen låta korsningen vara som den är, eller bygga fyrvägsrondellen.

-Det är förstås också möjligt att låta Kyrkogatan vara stängd och lösa trafikproblemen i korsningen med en trevägsrondell. Men det är inte aktuellt nu, påpekade Sven Andersson.

Bernt Andersson, Bergströms kläder, menar att det under den senaste tiden uppstått ytterligare ett argument för ett nyöppnande:

- Det har ju talats om att bygga en permanent restaurang i hamnen, och det är ju viktigt att underlätta för folk att hitta dit. Det är ju ingen som vill åka slalom för att ta sig fram med bil.

Vissa farhågor har hörts om att trafiken på den numera ganska lugna Kyrkogatan ökar om gatan öppnas.

Men Kurt Brandt hör till dem som inte tror att det blir så:

- Den trafik som styrs in kommer sannolikt inte att åka hela gatan fram, utan åker som i dag fram till hamnområdet.

Leif Nilsson hoppas att Smedjebacksborna ska kunna erbjudas chansen att tycka till om saken på kommunens hemsida.

- Och går inte det får man väl surfa in på min hemsida.

Fram till den 7 juli pågår samrådet, då den som vill har chansen att lämna in synpunkter. I augusti räknar Sven Andersson med att kunna presentera en samrådsredogörelse.

Någon gång under september-oktober ställs sedan förslaget till detaljplan ut.

- Planen räknar jag med ska kunna antas före årsskiftet.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons