Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positivt bland företagen

Annons

Tidningen har under hösten och vintern skrivit om industrier i Hedemora som haft ett lysande orderläge och fått nyanställa personal. Industriakustik kommer under året att öka sin volym med 100 procent och nyanställa sex personer. Hedemora verkstäder AB har fått storordrar på 15 miljoner kronor och ska även de nyanställa.

Avesta Polarit är däremot en av industrierna som drabbats av lågkonjunkturen. Förra året låg orderläget på en låg nivå och väntas till viss del att hålla i sig, men Göran Nerpin på Avesta Polarit tror att det kommer att vända under detta året.

- Vi kan se att det är bättre nu än i fjol, men vi ligger fortfarande på en låg nivå. Eftersom vi är underleverantör åt de som tillverkar konsumentvaror känner vi tydligt av konjunktursvängningarna. Vi räknar med att kunna köra på 80 procent av vår maximala kapacitet första halvåret och bibehålla vår marknadsposition, säger Göran.

Alla branscher drabbas inte av konjunkturer på samma sätt. Creator tekniska utveckling AB är ett företag som sysslar med produktutveckling. För dem är läget mer gynnsamt nu än om det hade varit en rejäl högkonjunktur.

- Det ser stabilt ut och vi har en del stora projekt under arbete och en del nya på gång. Men vi har ändå en försiktigt optimistisk syn på året som kommer, det är en trevlig inställning tycker jag, säger företagets VD Bengt Wahlqvist.

Kompositprodukter AB i Vikmanshyttan är även det ett företag som inte tycks berörda av hot om lågkonjunktur.

- Vi exporterar nästan allt vi gör och styrs därför en hel del av hur världsläget ser ut. Men för oss ser det ljust ut, vi har full beläggning och kommer att investera under året som kommer. Bland annat ska vi starta viss verksamhet vid industrihotellet, säger Mats Lindgren på Kompositprodukter AB.

Inom åkeribranschen ser det ljusare ut nu än inför förra året. Elving Långdahl vid Långdahls åkeri AB tycker att det finns mycket att göra.

- Det enda problemet är att vi har brist på bra chaufförer. Men det känns ändå bättre i år än det gjorde förra året, vi har knytit lite nya kontakter, säger Elving.

Sammanfattningsvis går det bra för många företag och industrier i Hedemora. De industrier och företag som fungerar som underleverantörer åt konsumentproducenter så som biltillverkare och vitvarutillverkare har haft en svår tid men tycks skönja en vändning.

JOHAN LUNDAHL

Mer läsning

Annons