Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiva vibbar för vindkraft i Rättvik

Annons

- Vi hade möte med Dalforsborna i början av december. Bygdegården var fullsatt och de boende är positiva. Vi vill undersöka vad människor tycker och tänker. Att boende i kommuner som planerar vindkraftverk är med i planeringen redan från början är mycket viktigt, säger Jan-Olof Dahlin, projektledare för Vindkompaniet i Offerdal.

Både Jan-Olof Dahlin och Leif Kratz, samhällsbyggnadschef på Rättviks kommun talar om riksdagens miljömål som handlar om att landet ska minska beroendet av fossila bränslen.

När Statens geologiska undersökningar i en rapport visade att det finns förutsättningen för vindkraft i Sverige, inte enbart längs kusterna utan även i inlandet, började mätningar göras.

- Förutsättningarna är väldigt bra i Dalforsområdet med bra vindförhållanden. Det handlar om Hedbodberget söder om Dalfors och det är ett stort område som skulle vara lämpligt för vindkraftverk. Det skulle få plats cirka 20 vindkraftverk, bara rent teoretiskt. Det är inte ofta vi hittar så stora områden, säger Jan-Olof Dahlin.

Vindkompaniet lämnar inom kort en bygglovsansökan för att sätta upp en 60 meter hög mast i Dalfors för vindmätningsutrustning. Information om vindförhållanden, temperaturer, luftfuktighet och annan väderinformation ska mätas under två år.

Därefter ska informationen analyseras och det är bara början på arbetet och förberedelserna innan ett eller flera vindkraftverk kan komma att sättas upp.

- Vindkraftverken är stora konstruktioner, 90 meter höga och med 50 meter breda vingar som sakta roterar. Från 18 vindkraftverk är effekten cirka 120 miljoner kilowattimmar per år, det motsvarar uppvärmning för 6000 normalvillor under ett år.

- Elenergin kommer om vindkraftverken blir verklighet i Dalfors, att konsumeras i närområdet, men kraft kan även distribueras till andra områden.

Verken på Munkberget och Skärberget planeras att byggas i skogen. De kan ses från andra höjder och från sjön Amungen i Dalfors. Jan-Olof Dahlin menar att vidare diskussioner med Dalforsborna ska leda fram till var och hur många vindkraftverk det kan bli.

- När planerna på vindkraftverk presenterades i kommunstyrelsens allmänna utskott ställde sig ledamöterna positiva till förslaget. Vi är positiva till att gå vidare med planera, såvida Dalforsborna tycker det är lämpligt.

- Det är angeläget att utveckla de alternativa, miljövänliga energikällorna. För oss är även bioenergiutvecklingen viktig.

- Vid en eventuell utbyggnad av vindkraften säljs troligtvis andelar och befolkningen kan gå in och bli delägare. Det skulle kunna bli en stor satsning. Förhållandena i området är goda och jag tror det är möjligt att kombinera vindkraft med övriga naturvärden. För närvarande diskuteras områden runt Dalfors, mot Finnbacka men även norr om Dalfors, säger Leif Kratz, chef för samhällsbyggnadsenheten på Rättviks kommun.

- Jag utesluter inte att även andra områden i kommunen kan komma i fråga för vindkraft.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons