Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiv skolsärbehandling slut i USA

Annons

I ett historiskt utslag har högsta domstolen i USA beslutat om en total omsvängning i inställningen till anti-diskriminering i det amerikanska skolväsendet. Beslutet kan komma att påverka miljontals elever.

I den historiska domen Brown v. Board of Education beslutade högsta domstolen 1954 att det inte var tillåtet att använda ras som ett argument för att fördela elever mellan skolor. Utslaget sågs som banbrytande och ledde till att svarta och vita elever fick börja i skolor som tidigare varit rasmässigt uppdelade, bland annat genom att bussas dit.

I dag beslutade USA:s högsta domstol att tolka lagen annorlunda, på samma sätt som i till exempel Sverige. Den nya tolkningen säger att lagen inte medger uppdelning efter ras överhuvudtaget, inte heller när avsikterna är mångfald. Målet som är prejudicerande handlar om skolor i Seattle och Louisville som velat motverka segregation genom att låta eleverna åka till "svarta" eller "vita" områden i städer där människor bor i mycket rasuppdelade områden, rapporterar Reuters och AFP.

I dagens mål var det de fem domarna som utsetts av republikanska presidenter som drev igenom utslaget i denna fråga, som många republikaner varit kritiska mot. De fyra som röstade emot var alla demokratutsedda. Mönstret har upprepat sig i flera av vårens domskäl enligt Reuters.

TT

Mer läsning

Annons