Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populistiska uttalanden

Annons

Jag vill ge Karin Rosencrantz Bergdahl en eloge för artikeln på ledarsidan lördagen (10 december) i Falu Kuriren. Hon tycks vara en av det få som klarsynt genomskådar att inte bara profetior utan också rena lögner kan uppfattas som sanna om de upprepas tillräckligt ofta.

För en ledarskribent fordras inte bara ett visst mod, utan också att vara lyhörd och kritiskt granska vilka uttalanden som är seriösa eller populistiskt utformade

Detta gäller i princip alla frågor, men de senare aktualiseras flitigast av politiker, i synnerhet före ett riksdagsval. Med de referensramar av mänskligt lidande som Bush och Blair med flera åstadkommit överallt i världen, kan våra inrikespolitiska profetior anses vara futtiga, men det är hedrande att även populistiska uttalanden granskas i vår lilla ankdamm och därmed inte tillmäts den slagkraft de eftersträvar.

Därför är det verkligen befogat att någon som KRB äntligen vågar ta död på Rolf Gunnarssons slogan om landstinget som vi hört till leda. Även om sjukvården saknar resurser i nuläget, kommer säkerligen de 25 procent som nu går till andra verksamheter att fortsätta vid ett eventuellt maktskifte.

RG och hans partibröder vill nog inte betala mer än nödvändigt för att må bra i själen.

ELOF ROOS

Mer läsning

Annons