Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt ungdomshus

Annons

Det har gått ett år sedan Ungdomens hus i Wasaborg öppnade. Det handlade mycket om att komma på plats, flytta in, få igång de olika verkstäderna, se till att kaféet fungerade.

Minst 30 till 40 ungdomar kommer varje kväll huset är öppet och danskvällarna är mycket populära.

Skateboardåkarna är många och åker i inomhusrampen i Ungdomens hus flera timmar varje kväll.

- Det är egentligen den enda ramp som finns i Rättvik sedan vi rev det skateboardområde som fanns vid stranden. Det var ett led i projektet Vackert Rättvik, säger Niclas Ericsson.

Inflyttningen fortsätter. Musikföreningen Rockfelan flyttar till Ungdomens hus från Kulturpalatset och det är Niclas själv som jobbar med att bygga replokaler, inspelningsstudio och mixerrum.

- Nu har vi flyttat in och kommit igång, men nu gäller det att komma vidare, säger han.

- Huset ska bli mysigare och trevligare.

Och många kommer för att vara med i de olika aktiviteterna eller bara träffas i kaféet, men Niclas vill att alla unga ser Ungdomens hus vad det verkligen är, möjligheternas hus där idéer går att förverkliga bara det finns engagemang.

- Om utvecklingen ska gå framåt behövs engagemang och att flera organiserar sig. Det här ska vara ett levande hus där även idéer och visioner kan växa och blomma, anser Niclas.

Engagemang och vilja att utveckla är något som inte bara gäller Ungdomens hus utan hela Rättvik.

- Vi skulle nästan behöva en kollektiv vitamininjektion och arbeta för utveckling av samhället och föreningslivet. Förutom att bygga bostäder, skolor, förskolor, arbeta med vård och omsorg behöver samhället ett mervärde.

- Människor flyttar hit, förhoppningsvis ska även de flesta stanna kvar och då behöver vi väl fungerande idrottsanläggningar, ett rikt fritids och föreningsliv, anser Niclas som inte tror man kan bromsa sig ur en uppförsbacke.

- Det lokala föreningslivet kan inte helt på egen hand ta ansvar för utvecklingen inom fritidssektorn, säger Niclas som beklagar att till exempel Enåbadet lagts ned.

- Naturligtvis förstår jag företaget Rättviksparken som inte kan driva en anläggning vidare med så stora underskott och med så stora behov av upprustning, men jag tror det finns en fara i att kommunen allt mer lägger över ansvar på föreningar och företag.

- Med Enåbadet försvinner en möjlighet för familjer att bada, leka i lekparken och gå simskola.

- Vad händer när inte föreningarna orkar längre. Försvinner aktiviteter då. Om IK Jarl inte kan klara att spåra skidspår, bara som ett exempel, vad händer då.

- Det handlar om kvalitet i fritidslivet, livskvalitet.

Niclas anser vidare att kommunen bland annat behöver en simhall, en anläggning som skulle intressera både unga och gamla, men Spa-avdelning, kafé, träningslokal, gym, med mera.

- Hela samhällsstrukturen är viktig och jag tror kommunen måste ta större ansvar för att Rättvik ska kunna erbjuda en rik fritid. Naturligtvis behöver vi skola vård och omsorg, men det behövs mer för att kunna leva i en kommun, anser Niclas Ericsson.

För att fler ska engagera sig i Ungdomens hus kommer representanter från ungdom-och fritidsnämnden att besöka klasser i kommunen skolor och berätta om deras eget hus, ett hus med många möjligheter.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons