Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populära leksaker kan vara farliga

Annons

Leksaksjätten Mattel återkallar tusentals leksaker i Sverige som kan vara farliga för barn.

Larmet gäller bland annat Barbie-tillbehör.

Under tisdagen kom beskedet om att Mattel återkallar 18,2 miljoner leksaker varav 6,8 miljoner sålts utanför USA.

Redan i november återkallades flera så kallade Polly Pocket-leksaker eftersom de innehöll magneter som kunde lossna och sväljas av barn. Nu utvidgar Mattel sina åtgärder och drar in ytterligare leksaker med magneter som ingår i serierna med Barbie, Doggie Day Care och Polly Pocket.

Det rör sig om leksaker som är tillverkade före den sista januari i år och enligt leksakstillverkaren har drygt 47|000 sålts i Sverige. Bolaget har nu infört nya system som ska hindra att magneterna lossnar.

Dessutom återkallas en leksaksbil eftersom den innehåller otillåtna halter av bly. Bilen kallas Schassen och ingår bland de leksaker som sålts från filmen Bilar. Den har tillverkats mellan maj och augusti i år.

Närmare 5|400 exemplar av leksaksbilen har levererats till Sverige.

Mattel har också varit i kontakt med återförsäljare och kommer att annonsera i dags- och kvällspress. Enligt leksakstillverkaren är det inget barn som har kommit till skada av leksakerna.

För en lista med de återkallade leksakerna hänvisas till www.safety.mattel-online.com.

Konsumentverket informerades om åtgärderna under tisdagen.

Hon säger att leksaker i Sverige inte får innehålla blyfärg. Tidigare i sommar drogs en miljon leksaker in av märket Fisher-Price, eftersom de kunde ha målats med blyfärger. Ingen av de leksakerna hade sålts i Sverige.

TT

Mer läsning

Annons