Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polskedans med skivsläpp

Annons

Två musikvirtuoser medverkar vid lördagens polskedans i Orsa- Skattunge hembygdsgård. Det är Emma Reid och Tuulikki Barlosik som spelar Gössa Anders-låtar på "det gamla sättet".

Emma Reid berättar på sin hemsida, att hon och Tuulikki Barlosik spelat tillsammans sedan 2000. De har specialiserat sig på musiken i arv efter Orsaspelmannen Gössa Anders Andersson (1878- 1963). Tillsammans har de forskat i hans spelstil och tonspråk, lyssnat på akrivinspelningar och sedan utvecklat sina egna tolkningar av hans musik.

Emma och Tuulikki upptäckte Orsamusiken på varsitt håll. Emma genom sommarkurser i låtspel i Malung och sedan vidare med sin lärare på Kungliga musikhögskolan, Ellika Frisell.

Tullikki hörde sin första Orsamelodi på en arkivinspelning, och blev snart förälskad i Gössa Anders spel. Därefter har hon försökt återskapa hans ålderdomliga speldialekt på accordeon.

Bådas mål är att bli så pass förankrade i "dialekten", att de kan improvisera både melodier och stämmor inom den gamla dialekten.

- När vi upptäckte vårt gemensamma intresse föddes ett långsiktigt projekt. Vi lade märke till de stora skillnaderna mellan hur Gössa Anders spelade och hur Orsamusiken spelas i dag. Vi blev nyfikna att söka oss tillbaka till Gössa Anders spelstil med komplex rytmik, stadigt sväng, tydlig artikulation och särskilda ornament, säger Emma Reid.

I samband med spelningen i hembygdsgården kommer Emma Reid och Tuulikki Barlosik att ha skivsläpp för en nyinspelad cd.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons