Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pollenplågan är här

Annons

Den så kallade pollenfällan i mätstationen töms tre gånger i veckan. Pollenkornen fastnar på en tejpremsa som skickas till Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, där man dagligen gör analyser och prognoser.

Kerstin Alm Kühler på Palynologiska laboratoriet (palynologi är läran om pollen) berättar att maj ofta är extra påfrestande för allergiker, just på grund av de höga björkpollenhalterna. Blomningen brukar hålla i sig hela maj och ibland också en bit in på juni.

- Undvik att vädra och häng inte ut tvätt mitt på dagen.

Det är några av hennes tips till känsliga pollenallergiker. Ett annat: Skölj ur pälsen efter promenader om du har hund eller katt, de är vandrande pollenfällor.

Antalet pollenallergiker i Sverige ökar hela tiden. I dag räknar man med att omkring två miljoner människor har problem under pollensäsongen. Vanliga symtom är rinnande och kliande näsa och ögon, upprepade nysningar och trötthet. Själva allergin utlöses av ett protein som finns i pollen.

Varför så många drabbas av allergi vet ingen med säkerhet. En del tror att immunförsvaret överreagerar, andra för fram hygienteorin, att vi har det för rent omkring oss. Ytterligare en teori gör gällande att inomhusmiljön i våra välisolerade hus leder till fuktigare inomhusluft, vilket i sin tur leder till ökad förekomst av kvalster.

- Ja, det finns många teorier om orsaken, men inget riktigt bra svar, säger Kerstin Alm Kühler.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons