Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt tumult i Ecuador

Annons

Knappt två månader efter maktskiftet i Ecuador har fullt politiskt kaos brutit ut. Den populäre vänsterpresidenten Rafael Correa har därmed fått god möjlighet att likt Hugo Chavez i Venezuela försvaga oppositionen.

Mönstret känns igen i Latinamerika: en socialist vinner valet och påbörjar genast arbetet med att revidera landets författning. Oppositionen protesterar. Det har skett i Bolivia och Venezuela på senare tid; nu sker det i Ecuador.

I förra veckan uteslöts 57 regeringskritiska ledamöter från kongressen efter att ha försökt tygla Correas planer. I tisdags bråkade drygt 20 av de portade parlamentarikerna med polis utanför kongressbyggnaden och lyckades till slut ta sig in till sin gamla arbetsplats.

Senare skadades två av dem utanför ett hotell i Quito när män på motorcyklar öppnade eld mot gruppen.

Oppositionen slåss nu handgripligen för sin politiska överlevnad, medan Correa hyllas av folket. Opinionsundersökningar visar att över 70 procent av ecuadorianerna gillar det han gjort hittills.

Men oppositionen har fortfarande majoritet i kongressen, vilket gjort det svårt för presidenten att likt Chavez i Venezuela dundra på och fatta de beslut han vill. Fast nu har en liten lucka öppnats.

Allt började den 1 mars då landets högsta valtribunal meddelade att en folkomröstning om en eventuell ändring av författningen ska hållas den 15 april samt att kongressens inflytande över arbetet med konstitutionen ska begränsas.

Beslutet har skapat ilska hos Correas antagonister som hittills har kunnat kontrollera landets politik. I förra veckan gick oppositionen till motattack och avsatte genom beslut i kongressen tribunalens ordförande. Valmyndigheten svarade med att kalla åtgärden författningsvidrig och uteslöt i stället oppositionen ur kongressen.

Tidningen El Comercio skriver att flera av de ledamöter som kastats ut inte ens var med och röstade mot tribunalens ordförande.

Landets författningsdomstol väntas avgöra de arga parlamentarikernas öde, men det kan dröja mer än en månad. I nuläget står landet utan kongress.

Ecuador är ett komplicerat land att styra. De senaste åren har landet haft åtta presidenter.

TT

Mer läsning

Annons