Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Politiskt åtal" i Bofors-skandalen

Annons

Det ligger politiska skäl bakom åtalet mot den italienske affärsman som hotas av utvisning från Argentina, anser mannens advokat.

Affärsmannen misstänks för att ha tagit emot mutor i Bofors-skandalen på 1980-talet.

Den 68-årige Ottavio Quattrocchi greps i norra Argentina den 6 februari på begäran av Interpol. Förra veckan släpptes han mot borgen.

Enligt indiska utredare har han tagit emot sju miljoner dollar i mutor som mellanhand när indiska armén köpte fälthaubitsar för miljarder av den svenska vapentillverkaren Bofors.

Quattrocchi var vän med Sonia Gandhi, den mäktiga italienskfödda ledaren för Indiens regerande Kongressparti. Vapenskandalen solkade ner hennes avlidne makes, dåvarande premiärministern Rajiv Gandhis, rykte. Den bidrog också till regeringens fall i valet 1989.

Quattrocchi har förnekat att han gjort något fel i Bofors-affären. Hans argentinske advokat Alejandro Freeland menar att hans klient är ett offer för det politiska spelet.

En indisk domstol frikände Rajiv Gandhi 2004, 13 år efter att han mördades av en misstänkt självmordsbombare från LTTE-gerillan i Sri Lanka.

2004 friades andra affärsmän från anklagelser efter att ha tagit emot pengar under bordet.

Oppositionspolitiker har anklagat regeringskoalitionen, som leds av Kongresspartiet, för att dölja nyheter om Quattrocchis häktning för att hindra att han begärs utvisad från Argentina inom den månad man har på sig att lämna in en begäran.

Freeland sade att hans klient har rest runt i världen efter att Malaysias högsta domstol avslagit tidigare försök att få honom utvisad. Men han har alltid samarbetat med myndigheterna, tillade han.

Quattrocchi turistade i Argentina med sin fru och greps på sin väg till Buenos Aires efter att ha besökt de majestätiska vattenfallen i Iguazu.

På torsdag skickar den indiska polisen, CBI, två personer till Buenos Aires för att lämna in den formella begäran om utvisning. Källor inom CBI sade att det kommer att ta åtminstone 15 dagar för de argentinska myndigheterna att ta ställning.

Om en domstol beslutar att Quattrocchi ska utvisas kan han överklaga direkt till Argentinas högsta domstol.

TT

Mer läsning

Annons