Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiska organisationen prövas i ny remissrunda

Annons

Under tisdagen var det majoritetens mening att Rättviks 39 ledamöter i fullmäktige skulle rösta igenom förslaget till ny politisk organisation i Rättvik.

Det förslaget betyder att de nuvarande politiska nämnderna ersätts av icke beslutande beredningar och av politiska utskott. Det reella politiska ansvaret föreslås istället koncentreras till en utvidgad kommunstyrelsen med 13 ledamöter.

En nämnd blir kvar, miljö- och byggnadsnämnden. Förslaget innebär även att kommunen får fyra kommunalråd; tre centerpartister och en folkpartist.

Tanken med förslaget är att organisationen ska effektivisera de politiska besluten.

Socialdemokraterna är kritiska till förslaget.

- I över ett år har en grupp från majoriteten diskuterat detta förslag. Vi har inte fått vara med. Efter påtryckningar fick vi en nonchalant presentation på en whiteboard. Oppositionen har varit bortkopplad i arbetet. Vi är ändå det största partiet, sa Kerstin Forsberg under fullmäktigedebatten.

Folkpartiet försvarade förslaget.

- Jag tycker att majoriteten ska få prova detta och att det sedan ska utvärderas. Men man ska ändå kalla detta vid dess rätta namn. Det blir en centralisering av makt. Vi i folkpartiet säger ja, men vi har medlemmar som är tveksamma till förslaget. Det ska bli intressent att följa detta, sa avgående ledamoten Lars Wennås.

Kommunalrådet Jonny Jones betonade fördelarna.

- Meningen är att detta ska innebära en förändring. Kommunstyrelsen har redan i dag ett ansvar för helheten. Med detta förslag blir det ett tydligare ansvar. Vi får en organisation som kan klara av sämre ekonomiska tider i framtiden.

Majoriteten pekade på att liknande system införts i flera andra kommuner i Sverige, bland annat Stenungsund.

Efter två timmars debatt genomfördes omröstning och votering. Socialdemokraterna förlorade omröstningen, 25 mot 14 röster, men fick igenom en så kallad minoritetsåterremiss. Enligt kommunallagen har en minoritet rätt till en återremiss i fullmäktige om de samlar en tredjedel av rösterna.

Fullmäktige beslutade att utlysa ett extra fullmäktige den 28 december, för att avgöra frågan då.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons