Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiska ledningen klar

Annons

Efter att socialdemokraterna fick igenom en minoritetsåterremiss vid förra fullmäktige, togs frågan om den nya politiska organisationen upp igen i går vid ett extra insatt fullmäktige.

Beslutet om den nya organisationen klubbades igenom efter votering, med 25 röster för förslaget och 14 röster emot.

Dessutom röstades förslagen till reglemente för kommunstyrelsen och miljö- och plannämnden igenom, samt förslaget till reviderat arvodesreglemente.

Den nya politiska organisationen innebär att de nuvarande politiska nämnderna ersätts av icke beslutande beredningar och av politiska utskott. Miljö- och byggnadsnämnden blir dock kvar. Kommunstyrelsen får 13 ledamöter och det formella ansvaret flyttas därmed till en utvidgad kommunstyrelse. Kommunen får dessutom fyra kommunalråd efter nyår.

Daniel Helldén säger till tidningen att det den nya organisationen kan få både för- och nackdelar, sett ur demokratisk synvinkel.

- Om man har många nämnder där besluten fattas kan man få folk som inte är så aktiva politiskt och som tappar kopplingen till partierna, man får folk som man inte vet var man har ideologiskt, säger Daniel Helldén.

- All koncentration av makt till kommunstyrelsen kan dock göra det svårt för de andra inom partierna att påverka den interna utvecklingen, den kollegialitet som skapas i gruppen kan göra att man går för fort fram.

Enligt Helldén skiljer det mycket mellan kommunerna i landet vilka organisationsformer de satsar på, flera satsar på ytterligare nämnder medan andra gör som i Rättvik.

- Är det bråk i kommunen så är det inte ovanligt att ta bort nämnder, på det viset kan man också få bort vissa starka tjänstemäns makt och inflytande.

Ett argument för den nya organisationen har varit att den ska stärka effektiviteten. Daniel Helldén pekar på ytterligheten att en diktatur faktiskt är väldigt effektiv, medan demokrati kan göra att beslut tar längre tid.

- Demokrati kostar ofta i effektivitet men vinner i kvalitet, konstaterar han.

Vad säger du om att man kommer att införa fyra kommunalråd efter nyår?

- På cirka elva tusen invånare låter det mycket. Det är ovanligt med så många kommunalråd i så små kommuner. Vanligast är att man har ett heltidsråd och ett oppositionsråd, det är mer normalt, men då har man oftast nämnder i organisationen, säger Helldén som är förvånad över att det inte kommer att bli något oppositionsråd i Rättviks kommun.

- Det låter förvånande, kommuner brukar ha minst en halvtids tjänst som oppositionsråd så att oppositionen har en plattform att arbeta ifrån. I stora kommuner så har man ofta flera oppositionsråd på halvtid- eller heltidstjänster. Det är en relativt väl utvecklad praxis att oppositionen ska ha en position att arbeta utifrån.

- Detta är ett stort problem ur demokratisk synvinkel. Det blir problem då det får en otrolig effekt när man byter majoritet. Alla ledande politiker försvinner och det blir svårt att arbeta politiskt.

- Framför allt kan inte oppositionen utföra sin, ur demokratisk synvinkel, mycket viktiga uppgift att hålla koll på majoriteten. Speciellt inte om de har fyra kommunalråd, då hamnar oppositionen rejält på efterkälken, säger han.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons