Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk vardagslunk förlamar!

Annons

Den är inte speciellt spännande att följa i dag. Tydligen är den inte speciellt stimulerande att driva heller.

Om mindre än ett år är det val. Förhoppningsvis bryts dagens tama lunk av en medryckande valrörelse. Men då vill det till att de borgerliga partierna bättre lyckas föra fram sin politik. Ett uppdrag som inte minst moderaten Bo Lundgren borde känna sig manad att initiera.

Att valdagen drar närmare fick vi en påminnelse om på torsdagen. I en för socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet gemensam debattartikel undertecknad av partiledarna lovordas samarbetet. Persson, Schyman och språkrören N Hedström och Hammarström svänger sig med en hel del floskler innan de kommer till det intressanta, att samarbetet nu går in i en ny fas. Fram till valet ska nu miljöpartiet och vänsterpartiet från fall till fall överväga om de kan stödja den socialdemokratiska regeringen.

Det är inte konstigt att socialdemokraterna och samarbetspartierna vart och ett gör den bedömningen. De behöver alla profilera sig inför valet.

Socialdemokraterna har intresse av att framstå som det parti som för det mesta i ensamt majestät fört en ansvarsfull politik och som då och då tvingats ta de små bångstyriga stödpartierna i örat för att driva igenom den.

Miljöpartiet kämpar för att överleva som riksdagsparti och har intresse av att distansera sig från kompromissandet i maktens korridorer.

Vänsterpartiet kommer att fortsätta försöka framställa sig som socialdemokraterna modell förr i världen och på så vis locka de väljare som tycker att sossarna blivit för blå.

De rödgröna kommer sannolikt att ha det lättare än de borgerliga att profilera sig framgångsrikt utan att tappa trovärdighet som tänkbar regeringskonstellation efter valet. Beskyllningar om splittring och regeringsoförmåga tycks ju av någon underlig anledning fastna lättare på borgerliga politiker än på socialdemokraterna och stödpartierna, trots de senaste årens slitningar och öppna gräl de rödgröna emellan.

Det intressanta är dock att profileringen inför valet skapar nya möjligheter för de borgerliga partierna att konfrontera samarbetspartierna, framför allt miljöpartiet, med sin egen politik. Kommer den då att snällt sitta kvar på den s-märkta vagnen, eller kan det öppna upp nya parlamentariska möjligheter?

Miljöpartiet må ofta vara uppe i det blå, men i vissa sakfrågor finns det en gemensam syn mellan de gröna och de borgerliga.

Det är en chans som de borgerliga partierna inte bör försitta att utnyttja.

Mer läsning

Annons