Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk storm i Ecuador

Annons

Efter 100 dagar med den nye socialistiske presidenten Rafael Correa råder full politisk storm i Ecuador. Correa skrämmer upp oppositionen som hålls borta från kongressen; delar av den har flytt till Colombia.

Ecuadors problem är djupt rotade och ingenting som löses på kort tid, anser han. På de tio senaste åren har landet haft åtta presidenter. Correa satsar nu på att bli en stark president genom att underminera oppositionen i kongressen och kontrollera landets betydelsefullaste domstolar. Trumfkortet är folkets starka stöd; ungefär 70 procent av ecuadorianerna står på Correas sida.

I mars kastades den starka oppositionen ut ur kongressen i Ecuador för att bana väg för en folkomröstning om en ny författning . Correas ja-linje tog sedan en överlägsen seger i omröstningen 15 april.

I måndags bestämde Högsta domstolen att oppositionen skulle få återvända till kongressen. Det var ett beslut som regeringen inte accepterade. I stället avsattes Högsta domstolens nio medlemmar och 300 polismän såg till att återvändande ledamöter inte kunde ta sig in i kongressbyggnaden. Minst sex Correakritiska politiker flydde senare till Colombia av rädsla för att åtalas i Ecuador, skriver den colombianska tidningen El Tiempo.

Genom de senaste månadernas manövrar har Correa gått från att vara en svag president till att bli en mäktig ledare. Han hoppas dessutom att den nya författningen, som ska börja skissas fram i oktober, ska skapa ytterligare utrymme för socialistiska förändringar i det fattiga Ecuador.

Analytikern Simon Pachano tycker att det är synd att Correa inte kan ta det lite lugnt och på demokratiskt vis successivt dra nytta av folkets stöd. Kommande kongressval kommer säkerligen ge honom mer makt. Presidentens otålighet leder nu till att demokratin står som förlorare, anser Pachano som inte målar Ecuadors framtid annat än svart.

TT

Mer läsning

Annons