Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk konkurs

Annons

Förstörelsen av det socialdemokratiska partiet fortsätter. Cirkusen kring valet av ny ordförande visar att ingen klok och erfaren politiker vill åta sig uppdraget på grund av att LO bestämmer politiken. Partiets grundidé offras på fackföreningarnas och kvinnokvoteringens altare.

Så splittrat och svagt som partiet är, spelar det inte så stor roll vem som är ordförande, men om Mona Sahlin mot allt förnuft skulle bli statsminister vore det katastrof. Det är omöjligt att tänka sig henne som representant för Sverige i internationella sammanhang bland de stora politikerna. Hon blir verkligen en sparv i tranedansen.

Hon är en omöjlig non-auktoritet i kommande förhandlingar med näringslivet inom Norden och i regionala frågor.

En annan näraliggande fråga är berömmet till Göran Persson, att han sanerat landets ekonomi. Vad har han gjort? Jo, han har fortsatt den besparings- och privatiseringspolitik som den borgerliga regeringen inledde, efter att det "gått så bra för Sverige" under 80-talet och går på tvärs emot socialdemokratisk idépolitik.

Sedan har den tunga industrin, tack vare kinesernas och Asiens stora investeringar, kraftigt ökat exporten, vinsterna och sysselsättningen och det var inte enligt socialdemokraternas planering. De satsade och utbildade i stället för it- och servicesektorns utveckling.

ARNE JANSSON

Mer läsning

Annons