Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk bredd i franska regeringen

Annons

Bernard Kouchner har uteslutits ur Socialistpartiet sedan han blivit utrikesminister i Frankrikes nya högerregering.

Nya ansikten och erfarna ministrar blandas i landets hittills mest jämställda regering.

Omedelbart efter det att Kouchners utnämning bekräftats på fredagen meddelande Socialistpartiets ledare François Hollande att den nye utrikesministern inte längre är medlem i partiet. Vänsterkommentarerna om Kouchners "förräderi" avlöste varandra.

67-årige Kouchner, som varit socialistisk hälsominister, grundat Läkare utan gränser och tjänstgjort som FN:s Kosovochef, är en av Frankrikes mest populära politiker. Han stödde socialistkandidaten Ségolène Royal under presidentvalskampanjen. Han har dock åtskilliga gånger varit besviken på Socialistpartiet.

Ett annat exempel på att president Nicolas Sarkozy håller sitt löfte om en bred regering är den nye försvarsministern Hervé Morin, som kommer från mittenpartiet UDF. Därmed har två personer utanför konservativa UMP fått två av regeringens tyngsta poster. Samtidigt basar de över de två områden som presidenten har störst inflytande över.

Förutom de 15 ministrarna i den nedbantade regeringen utsågs på fredagen även fyra statssekreterare, varav två kommer från vänster. Det gör också hjälporganisationen Emmaüs ordförande Martin Hirsch, som får en särskild post som hög kommissarie med uppdrag att bekämpa fattigdom.

Som förespråkare för positiv diskriminering hade Sarkozy under valkampanjen lovat att hälften av ministerposterna skulle vikas för kvinnor. Med sju kvinnor och åtta män fick Frankrike på fredagen sin hittills mest jämställa regering. En av de tyngsta posterna gick till Michèle Alliot- Marie, som nu byter ut försvarsministeriet mot inrikesministeriet.

Annars är det bland de kvinnliga ministrarna man hittar många av de nya ansiktena, som justitieministern Rachida Dati. Den 41-åriga domaren var Sarkozys taleskvinna under den nyligen avslutade valrörelsen och förkroppsligar med sin bakgrund _ Dati är andra barnet av tolv till ett nordafrikanskt arbetarpar _ Sarkozys vilja till öppning mot fransmän med invandrarbakgrund.

Sarkozy hade under valrörelsen lovat inrätta ett helt nytt ministerium. Det blir hans nära vän och medarbetare sedan 30 år tillbaka, Brice Hortefeux, som får ta hand om det kontroversiella ministeriet för invandring, integration och nationell identitet.

Regeringens andreman, efter premiärminister François Fillon, blir dock den tidigare premiärministern Alain Juppé. Han får hand om ett stort ministerium för miljö och hållbar utveckling. Efter att ha hamnat i kylan på grund av en dom på 14 månader villkorligt för illegal partifinansiering är Juppé nu definitivt tillbaka dagspolitiken.

TT

Mer läsning

Annons