Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna sätter press på Vägverket

Annons

- Vägverket är expert och kan det här bäst. Därför överlåter vi till Vägverket att föreslå dragning av vägen, säger Ann Beskow (s) och Mikael Thalin (c).

Arbetsutskottets förslag kommer senare att behandlas av både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Trots det kan man vänta att au:s beslut kommer att fastställas. Både Beskow och Thalin konstaterar att au var enigt i sitt beslut.

- Det är att kommunen inte ska ta ställning för någon speciell vägkorridor när det gäller sträckningen Vattnäs-Orsa. Istället uppmanar vi att Vägverket snarast väljer ett av förslagen, där de positiva effekterna optimeras och de negativa konsekvenserna minimeras, säger Ann Beskow och Mikael Thalin.

Kommunstyrelsens au anser att det är positivt att Vägverket kan tänka sig att variera vägstandarden för att kunna minimera inverkan på bostäder och landskap. Arbetsutskottet har också, i sitt förslag till yttrande, gjort vissa förbehåll, som Vägverket ska ta hänsyn till. Det är att det är viktigt att vägen ges ett läge som medger vacker utblick över landskapet, inklusive en attraktiv rastplats. Det är också viktigt att jordbruket kan fortsätta och därmed hålla landskapet öppet. Det är också viktigt att vägsträckningen inte försvårar möjligheterna att förtäta området med ny bostadsbebyggelse i attraktiva lägen.

Det kan tyckas fegt av politikerna att inte välja och förorda något speciellt alternativ. Ann Beskow och Mikael Thalin är av en annan mening och anser att ställningstagandet nu är ett led i att inte försena processen.

- Vi har båda upplevt hur den aktuella vägsträckan behandlats i kommunfullmäktige vid två tidigare tillfällen. Det har varit stora processer att nå fram till ett majoritetsbeslut. När vi släppt ifrån oss ärendet har det ändå blivit stopp hos Vägverket och länsstyrelsen. Eftersom det inte blivit något resultat, är det många som anser och tror att det är vi politiker som inte är överens, när det i själva verket blivit stopp på ett annat plan.

- Det som gäller nu är att vi politiker är måna om att det ska bli en ny väg. Vi har lyft fram viktiga punkter att ta hänsyn till. I övrigt överlåter vi till Vägverket att föreslå en ny dragning av vägen, eftersom det är Vägverket som är expert i ämnet, säger Ann Beskow och Mikael Thalin.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons