Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vill att aktieutdelning går till skolan

/

Annons

Inför Malungs Elverks AB bolagsstämma föreslås att man skall göra en större utdelning än vad kommunen budgeterat med. Malungs kommun har i sin budget beräknat att få in fyra miljoner kronor men det kommer med den extra utdelning som föreslagits att i stället bli 6,5 miljoner kronor.

- Vi tycker att de 2,5 miljoner som vi kommer att få extra skall tilldelas Barn- och Utbildningsnämnden som ett extra anslag då de sparkrav som finns på Barn- och utbildningsnämnden inte kan anses som realistiska säger Kurt Podgorski och Ola Olin i sin motion som man hoppas och tror skall få bred majoritet i Malungs kommunfullmäktige. Motionärerna menar också att man skall snabbehandla den här motionen så att man exempelvis kan ta beslut om det extra anslaget redan under kommunfullmäktiges majsammanträde.

- Ett alternativ när det gäller att minska skolans budget vore att lägga ner en del mindre skolor men det vill vi inte göra då de betyder mycket i de områden där de finns säger Ola Olin.

Just nu arbetar rektorerna med ytterligare ett sparkrav förutom de man haft innan att banta budgeten med 3 miljoner kronor för att kompensera för uteblivna specialdestinerade statsbidrag och här kan man rädda situationen genom att ge ett extra anslag på 2,5 miljoner som kommunen får i pengar utöver de fyra miljoner man beräknat från Malungs Elverk.

- Vi vet att dessa pengar inte skulle gå att spara utan att det skulle betyda en del skollnedläggningar säger Kurt Podgorski oppositionsråd i Malungs kommun.

- Vi är också övetygade om att det måste finnas ett längre tidsperspektiv för att klara omställningen i skolan och det behövs också en fast ledningsorganisation säger man i motionen och kortsiktiga panikåtgärder kommer bara att försvåra den processen och gå ut över elever, barn och personal.

- I och med att skolan trillförs de här 2,5 miljoner kronorna ges man en någorlunda realistisk grund att arbeta utifrån under innevarande år och man kan i förändringsarbetet ta fasta på ett längre tidsperspeketiv säger Ola Olin och Kurt Podgorski.

Som hoppas att beslut i den här frågan med anledning av motionen skall kunna fattas då kommunfullmäktige sammanträder i maj månad.

Mer läsning

Annons