Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker tvingas redovisa aktier

Annons

Ett obligatoriskt register för aktier och ekonomiska uppdrag för landets riksdagsledamöter står för dörren.

Den som fuskar kommer att hängas ut i riksdagsprotokollet.

Dålig uppslutning och slarv med uppdatering av dagens frivilliga system har gjort det nödvändigt att införa obligatorisk registrering av riksdagsledamöternas större aktieinnehav och ekonomiska uppdrag. Och i framtiden ska även utländska uppdrag och innehav registreras, enligt den beredningsgruppen som handlagt frågan.

Samtliga sju riksdagspartier har varit representerade i gruppen, som kommer att redogöra för sina slutsatser på onsdag nästa vecka, skriver Svenska Dagbladet på lördagen.

För att förmå ledamöterna att uppdatera registret kommer riksdagskansliet att gå ut med regelbundna påminnelser.

De lagändringar som krävs kommer att presenteras i ett utskottsbetänkande från konstitutionsutskottet och klubbas troligen i höst.

Ledamöter som fuskar eller slarvar kommer att kallas till riksdagens talman, som påtalar problemet. Om inte det hjälper kommer regelbrottet att tas upp i riksdagsprotokollet.

Förslaget är väl förankrat. Varken Hedquist eller Morgan Johansson (s), som också suttit med i beredningsgruppen, tror att någon kommer försöka stoppa det. Och båda räknar med att sanktionssystemet blir effektivt:

Socialdemokraterna hade, med utgångspunkt från en utredning i fjol, gärna sett större inslag av automatiserad uppdatering av registret, med hjälp av körningar mot myndigheterna Värdepapperscentralen och Patent- och registreringsverket (PRV). Men på den punkten har s fått ge vika.

Johansson är ändå nöjd med utfallet av beredningsgruppens arbete:

TT

Mer läsning

Annons