Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker kräver krafttag mot hot

Annons

Politiker utsätts dagligen för allvarliga hot _ och internet har gjort dem mer sårbara. Men konkreta lagförslag från regeringen dröjer.

Nationella kommittén om hot mot förtroendevalda föreslog i ett betänkande förra året en rad åtgärder för att motverka hot, våld och trakasserier mot politiker. Den skarpaste: Att skärpa den straffrättsliga grunden för hot mot förtroendevalda genom en ändring eller ett tillägg i brottsbalken.

Hon är kritisk till att inget tycks ha hänt sedan betänkandet lämnades in, trots att samtliga riksdagspartier ställde sig bakom det.

Men konkreta lagförslag från regeringen dröjer. Inte förrän i höst väntas betänkandet mynna ut i något _ och då sannolikt utan förslag på skärpt straff för hot mot förtroendevalda.

Hallerby vill i stället ta fasta på de andra förslagen som kommittén förde fram, som att det ska finnas kontaktpersoner inom partierna, kommunerna och polismyndigheterna med det övergripande ansvaret för brott mot förtroendevalda och att rättsväsendet ska erbjuda bättre stöd.

Nästan tre av fyra riksdagsledamöter uppger att de har blivit utsatta för trakasserier, hot eller våld för att de är förtroendevalda, enligt siffror som kommittén tagit fram. För politiker i kommuner och landsting är motsvarande siffra knappt var tredje.

Chefen för Säpos hotbildsenhet Roland Weinfors konstaterar att även om inflödet av hot varit relativt konstant de senaste åren har internet gjort politikerna mer utsatta.

På till exempel bloggar kan folk uttrycka sig på sätt som kan kännas skrämmande för politikern och hoten kan även trigga andra, enligt Weinfors.

Oftast är det enskilda individer snarare än grupper som ligger bakom hoten.

TT

Mer läsning

Annons