Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker i Malung, det är dags att vakna

Annons

Det verkar som att det enda som är viktigt med en hotellsatsning i Malung är att rädda bostadsbolaget Malungshem från röda siffror. Vilken kalkyl har man använt till att övertyga de som ska ta beslut i frågan?

Fullmäktige i Malung anslog 100 000 kronor till att utreda förutsättningarna för ett hotell. Kostnaden är idag uppe i över 2 000 000 kronor. Kan vi då lita på en kalkyl på 40 miljoner?

Malungshem eller kommunen ska lösa en utgift på tolv miljoner (rivning av lägenheter) med en utgift på 40 miljoner! Bara amortering och räntor kommer att kosta oss skattebetalare i kommunen cirka fyra miljoner. Dessutom kommer personalkostnaden att hamna på cirka 2,5 miljoner, alltså kostnaden för driften per år på 6,5 miljoner, räknar vi med att en gästnatt ska kosta 100 kronor blir det inte mindre än 6 500 gästnätter per år för att täcka driftkostnaden.

Visst ska vi i Malung ha en framtidstro- men till vilken kostnad för kommuninnevånarna? En förutsättning för att någon ska kunna driva ett hotell i Malung är som ni kan räkna ut att det först ska gå i konkurs ett antal gånger, vilket får betraktas som en omöjlighet när en kommun står bakom projektet.

Vem ska bo på Malungs nya hotell? Vinterturister som passerar Malung kommer knappast att stanna till för att bo på ett sådant exklusivt hotell när man endast har sex mil kvar till Sälen. Sommarturister knappast när vi har ett flertal billigare alternativ till boende. Kalkylen bygger alltså på att näringslivet i Malung ensamt genererar så många gästnätter att man i Malung har råd med denna satsning på 40 miljoner.

När kommunen drev Hotell Skinnargården fanns ett betydligt större antal företag och affärer än idag. Trots detta visade Skinnargården alltid röda siffror. Samma företrädare som idag talar sig varma för ett hotell för 40 miljoner, drev då frågan om att Hotell Skinnargården inte var en kommunal angelägenhet. Glädjen var stor bland dåtidens politiker när man äntligen kunde sälja Skinnargården.

Våra grannkommuner, Vansbro och Älvdalen, har heller inte kunnat driva hotell med någon större framgång, utan fått ta stora förluster i drift och inte minst i samband med utförsäljning. Glädjen i Vansbro och Älvdalen var nog väldigt stor när man avyttrade sina hotell, trots att man sålde ut hotellen till underpris.

Argumentet att näringslivet kräver ett hotell i Malung får närmast betraktas som en del på en önskelista där man kan önska sig många saker. Önskninhgarna kan ju bli väldigt dyra när någon annan ska betala.

Vem betalar då detta projekt? Det blir våra ungdomar som ska driva denna kommun i framtiden som kommer att få betala för denna vansinniga satsning på 40 miljoner, om det nu stannar på denna nivå. Kan verkligen Göran Rogström garantera denna kostnadsberäkning?

Istället för att stjälpa ungdomarna, vår framtid, borde Malungshem hjälpa dem. Ett sätt är att radikalt sänka hyrorna i stiftelsens outhyrda lägenheter, exempelvis efter samma modell som Vansbrohem. Genom att ungdomen får ett eget boende kommer vi att få en ökad efterfrågan i samhället. Denna satsning på ungdomen kommer i framtiden att få betydligt fler positiva effekter än en hotellsatsning.

Jag uppmanar politikerna i Malung att lyssna på vanligt folk. Tro mig, de vill inte ha ett hotell för 40 miljoner.

BACKHANS ANDERS

Mer läsning

Annons