Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker får mer betalt

Annons

Höjningarna ska gälla för åren 2007-2008 respektive 2009- 2010 och det handlar om uppräkningar med 50 kronor per period för halvdagsersättningar och en hundring för sammanträden längre än fyra timmar.

Maximalt kan ett och ett halvt arvode betalas ut per dag. Däremot tas begränsningen för förlorad arbetsinkomst bort. Idag gäller ett tak på 1 100 kronor.

Kommunalrådets lön är knuten till basbeloppet. Där föreslås en ändring så att arvodet, som idag är cirka 35 000 kronor i månaden, 89 procent av basbeloppet, fastställs till 37 000 kronor med uppräkning enligt utfallet i kommunaltjänstemannaförbundets årliga löneöversyn.

Ersättningarna till socialnämndens ordförande höjs från 15 till 16 procent av basbeloppet. Även revisorernas ersättning räknas upp med en procent av basbeloppet liksom den ersättning som utgår till kommunfullmäktiges ordförande.

De här höjningarna gick Sara Källgarn, som enda ledamot emot. Däremot protesterade både Bengt-Åke Svahn (kd) och Lars Särström (m) mot att antalet arvoderade frivilliga sammanträden för ersättare föreslås minska från tre till två.

Pengar sparas också genom att kommunen inte längre behöver arvodera ordföranden och vice ordföranden i Orsa Grönklitt AB, som har lämnat den kommunala familjen.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons