Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker dömdför förtal

Annons

Kjell Christiansson, moderat kommunstyrelseledamot och polisman från Smedjebacken, dömdes i går av Falu tingsrätt till 100 dagsböter för grovt förtal och förtal.

Det var vid ett sammanträde i Smedjebackens kommunstyrelse, för på dagen ett år sedan, som Christiansson pekade ut den kände advokaten Per Borgblad i Falun och hans son Erik, affärsjurist i Stockholm, som lierade med kriminella personer inom mc-gänget X-team.

Påståenden som helt saknar grund.

Kjell Christiansson berättade under rättegången att det var för att Per Borgblad engagerats av bland annat Smedjebackens kommun i en tvist om så kallade LSS-pengar sedan Hedemora kommun stämt andra kommuner.

Christiansson hade vid sammanträdet begärt att Smedjebacken inte skulle anlita Per Borgblad som påstods vara kriminell och klandervärd.

Polismannen refererade till hemliga uppgifter om hur polisen spanade på X-team i Dalarna.

Men Kjell Christiansson hade blandat ihop namnen på de misstänkta.

Sedan Per Borgblad blivit uppringd av en journalist som frågade hur det egentligen låg till gjorde advokaten en polisanmälan om grovt förtal.

Sonen Erik Borgblad, som gör karriär som affärsjurist i Stockholm, tog mycket illa vid sig och väckte enskilt åtal mot polismannen.

Falu tingsrätt har nu dömt Christansson till 100 dagsböter, sammanlagt 15000 kronor. Han ska dessutom betala 25000 kronor i skadestånd till Per Borgblad för kränkning och 5000 kronor till sonen Erik. Polismannen ska även betala Erik Borgblads rättegångskostnader.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons