Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker anmäld för landsförräderi

Annons

Konservatives Rasmus Jarlov anmälde på onsdagen Enhedslistens Asmaa Abdol-Hamid till polisen för landsförräderi. Han menar att hon uppmanat till väpnad kamp mot danska styrkor i Irak.

Det har blåst storm runt danskpalestiniern Asmaa Abdol-Hamid sedan hon sagt till flera medier att angreppen på danska trupper i Irak är legitima. Hon jämförde de irakiska upprorsmännens kamp med den som danska rebeller förde mot den nazistiska ockupationen under andra världskriget.

Sedan dess har imamer och höga politiker stått i kö för att uttala sig i frågan. Efter att Enhedslistens Frank Aaen uttalat sitt stöd för Asmaa Abdol-Hamid gick det så långt att Danskt folkepartis Hans Kristian Skibby ville utesluta hennes parti ur folketingets utrikesutskott om inte partiet kunde garantera att det inte läcker hemlig information om danska trupper.

Angående åtalet säger Anders Henriksen, militärforskare, till Ritzau att det är tveksamt om Asmaa Abdol-Hamids uttalande kan tolkas som en uppmaning till angrepp på danska styrkor. Därmed blir det svårt att döma henne för landsförräderi.

TT

Mer läsning

Annons