Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politik landar i personfrågor

/
  • Peter Hultqvist var en av få toppolitiker som kom i egen bil och utan säpovakt till Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.
  • Efter utspelet om högre soldatlöner och en större roll för hemvärnet blev mediabevakningen intensiv. Här av Anders Pihlblad i TV4.
  • I väntan på att få göra sin entré på scenen för sitt eget anförande lyssnade Peter Hultqvist bland annat på ÖB Sverker Göransson.
  • Peter Hultqvist överlägger med partikamraten Anne Ekberg.
  • Intervju med Expressen.
  • S-partiledare Håkan Juholt och försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist.
  • I fotografen Ulf Palms fokus - och i samtal med Folk och Försvars generalsekreterare Lars Ekeman.

Socialdemokraternas problem med låga opinionssiffror och fortsatt kritik mot partiledaren Håkan Juholt fortsätter.
– Läget är kärvt. Vi försöker nå ut med politik, men det landar i personfrågor, säger Peter Hultqvist.

Annons

Under Folk och Försvar gjorde partiledaren Håkan Juholt come back, brunbränd och full av ideologisk tillförsikt efter en månads semester i bland annat Mexico.

Direkt satte han sig i överläggningar med bland annat Urban Ahlin och Peter Hultqvist.

- Vi är ju inne i ett prekärt opinionsläge. Vi har en del att ta tag i, om man säger så. Vi har naturligtvis pratat om hur vi ska kunna ta oss ur detta läge. Som vi ser det kan vi bara försöka att nå ut med vår politik. Hur vi ska kunna göra det överlade vi om, säger Peter Hultqvist.

Under sitt tal påstod Håkan Juholt felaktigt att regeringen trumfat igenom det nya yrkesförsvaret med hjälp av Sverigedemokraterna. En straffspark som försvarsminister Sten Tolgfors och folkpartiets ledare Jan Björklund direkt kunde dementera och ifrågasätta - eftersom sanningen är att Sverigedemokraterna inte satt i riksdagen 2009 och 2010 då besluten togs i riksdagen.

– Det han sade och syftade på i sitt tal var att det i framtiden måste till breda politiska lösningar. Inte små, där regeringen tvingas ta stöd få stöd av SD, säger Hultqvist.

Peter Hultqvist personligen tycker att var Folk och Försvar en framgång. Hans Sälenpremiär i sammanhanget var intensiv.

– Jag fick otroligt bra reaktioner från personer, organisationer och politiska läger som jag annars inte når. Jag har nått ut med att vi vill se bättre förhållanden för de sämst betalda soldaterna i den nya yrkesarmén. Samt att hemvärnet bör bli en självklarare del av försvaret. Vi har nu lagt det förslaget för att få en bred politisk uppgörelse. Det var också det som Juholt ville med sitt tal - men i stället fokuserades intresset på annat, säger han.

Han tror ändå på framtiden för partiet. Redan under denna mandatperiod.

– Förr eller senare kommer vi kunna prata politik och inte personfrågor. Då kan vi gå på offensiven. Då vänder det för oss, säger Peter Hultqvist.

Han kommer att återvända till Folk och Försvar i Sälen.

– Om jag nästa år har det uppdrag som jag har idag kommer jag helt säkert tillbaka. Det är här man kan dryfta dessa viktiga frågor på ett effektivt sätt - i och med att många berörda är här. Överlag tycker jag att Folk och Försvar står för något bra - att försvar och säkerhet ska vara folkförankrat och allas angelägenhet, säger han.

Mer läsning

Annons