Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisskott mot 22-åring överklagas

Annons

En 22-årig man från Lindesberg sköts ihjäl av en polisman, som friades i både tingsrätt och hovrätt.

Nu överklagas målet till Högsta domstolen.

Den unge mannen hade drabbats av tillfällig psykisk förvirring och hotat sina föräldrar. De flydde från hemmet och tillkallade polis för att få hjälp.

Två polispatruller kom till platsen och den åtalade polismannen drog genast sitt tjänstevapen. 22-åringen stod på trappan och viftade med ett par knivar. När han tog några steg framåt avfyrade polismannen ett skott.

Polismannen hävdar att han siktade mot 22-åringens ben, men kulan rikoschetterade mot en järngrind och träffade honom i buken. Han avled omedelbart, inför ögonen på sina föräldrar.

Genom den rättsliga processen har polismannen hävdat att han handlade i nödvärn. Domstolarna har godtagit den invändningen.

Advokat Bertil Shultz, som företräder familjen, avvisar påståendet om nödvärn.

Avståndet mellan polismannen och 22-åringen var minst sju meter. Det fanns tre poliser till på plats, som kunde hjälpt till att avväpna honom. Det fanns flera andra handlingsalternativ. Poliserna kunde ha retirerat och avvaktat den läkare som var på väg.

"Det förelåg inget direkt livshotande angrepp. Det utövade våldet var uppenbart oförsvarligt", skriver Schultz i sin inlaga till HD.

TT

Mer läsning

Annons