Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliskåren förstärks

Annons

Det här betyder också en del förändringar ute i kommunerna. Man är i stort sett tillbaka till samma organisation som fanns för fem-sex år sedan.

I Malung har polisen fått en klar förstärkning i och med att Hans-Petter Paulsen, 43, blir utredningsledare med säte i Malung.

Hans-Petter Paulsen kommer närmast från Mora där han tjänstgjort under ett år och dessförinnan arbetade han ett femtontal år i Stockholm både inom våldsroteln Nacka och vid Säpo under ett par år. Han kommer nu att vara utredningsledare för i stort sett alla brott i Malungs kommun. Det är endast en del grövre brott, ekobrott och barnutredningar som gäller sexuella övergrepp som kommer att hanteras av utredare utanför Malungs kommun.

Närpolischef för hela Malungs kommun är Björn Rosén som också har samordningsansvaret för den ingripande verksamheten i Vansbro kommun. Det innebär att brott som kräver frihetsberövanden kommer att ligga under utredningsledaren Hans-Petter Paulsen i Malung.

- Jag tror att den nya organisationen, när den väl börjat fungera på alla håll, kommer att visa sig vara mycket bra och vi har också mycket bra "beläggning" då det gäller polistjänsterna, säger närpolischefen Björn Rosén.

I Malung finns det i dag sammanlagt 14 poliser och här finns det bara en vakans. Det gäller en polis under utredningsledaren Hans-Petter Paulsen där man nu har fyra och det ska vara fem. I Sälen arbetar fyra poliser men under vintersäsongen finns det en förstärkning som gör att det för det mesta finns åtta poliser i tjänst. När det gäller Sälen finns planeringsansvaret under Älvdalen.

- Vi kan utan tvekan säga att vi dag har bra med poliser i området. Det stora problemet är att det är en mycket åldersdiger poliskår, menar närpolischefen Björn Rosén som helst hade sett att det varit fler unga poliser bland dem som arbetar i området.

Det mest positiva med det gångna året har varit att brottsligheten totalt sett har minskat i Malung och Sälen. Under bärsäsongen exempelvis minskade antalet brott jämfört med året innan med 25 procent.

- Jag tror att detta hänger samman med de extra insatser vi gjorde under den perioden, säger Björn Rosén som också tycker att det är glädjande att antalet våldsbrott har minskat det senaste året.

Närpolischefen Björn Rosén är i det stora hela mycket nöjd med den nya organisationen. Han tror att det kommer att fungera mycket bra inom den polisiära verksamheten i Malung och Sälen framledes.

En av de stora fördelarna är att utredningsledaren kommer att finnas i Malung i stället för som tidigare i Mora. Det gör att man finns och utreder brotten på den ort där de begås.

Det yttersta ansvaret för hela polisverksamheten i Malungs kommun vilar i dag på närpolischefen Björn Rosén.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons