Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisjakten på Hagamannen utvärderas

Annons

Polisen har kritiserats för sina insatser i jakten på Hagamannen i Umeå. I dag kommer en utvärdering.

Den presenteras av överåklagare Peter Hertting.

Kritiken mot den nästan sju år långa jakten handlar om agerandet i samband med olika överfall. Den så kallade Hagamannen, Niklas Lindgren, dömdes till 14 års fängelse för våldtäkter och mordförsök mot kvinnor i Umeå.

Vid ett överfall i maj 1999 slutade spåren efter gärningsmannen utanför ett företag som senare skulle visa sig vara Niklas Lindgrens arbetsplats. Polisens misstag skulle vara att de anställda på företaget aldrig hördes om överfallet.

Andra brister rör två överfall samma natt under 2000. Ingen patrull fanns tillgänglig då en polis rapporterade att han såg en man i området Haga som stämde överens med signalementet på den misstänkte. Alla patruller var upptagna vid universitetsområdet där ett av överfallen skett.

När en patrull väl kom fram till Haga var man Niklas Lindgren hack i häl, men missade honom. Han smet in en portuppgång och kunde se polisbilen passera förbi.

Det finns också kritik mot att polisen inte har följt upp tips från allmänheten, bland annat om att det nattetid lyste på Niklas Lindgrens arbetsplats på Haga samma kväll som en 16-årig flicka överfölls i Hagaparken.

Efter mordförsöket mot en kvinna vid Tegsbron i Umeå i december 2005 ringde Niklas Lindgren flera samtal från sin mobiltelefon. Polisen kontrollerade vilka samtal som ringts i området. Men polisarbetet lyckades inte eftersom Hagamannen befann sig utanför det område som undersöktes.

TT

Mer läsning

Annons