Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisinsatschef får 40|000 av JK

Annons

I anmälan till justitiekanslern krävde polisinsatschefen skadestånd för lidande på grund av lång handläggningstid i rättsväsendet.

Nu _ nära två år efter anmälan _ har JK beslutat ge kvinnan 40|000 kronor.

Vid en fotbollsmatch mellan Djurgården och IFK|Göteborg den 24 oktober 1999 beslutade polisens insatschef att avlägsna dryga 20-talet stökiga fotbollssupportrar till norra respektive södra delarna av Stockholms län.

Dagen därpå anmäldes kvinnan för tjänstefel. Men därefter följde en mycket lång och slingrande gång i det juridiska systemet. Först den 27 maj 2005 fastställde Högsta domstolen de friande domarna i hovrätt och tingsrätt.

I augusti 2005 krävde kvinnan 200|000 kronor av justitiekanslern (JK). Hon ansåg att den långa prövningstiden bryter mot Europakonventionen, påverkat privatekonomin, möjligheter att söka andra tjänster och lett till osäkerhet och oro.

Nu, nära två år efter kvinnans anmälan, kan JK inte hitta belägg för att hon blivit drabbad vid tjänstetillsättningar. JK ger henne därför 40|000 kronor, men håller helt med om orimligheten i prövningstiden.

I de sista raderna i beslutet skriver JK försynt: "Jag beklagar att även handläggningen av detta ärende _ på grund av hög arbetsbelastning här _ har dragit ut på tiden."

TT

Mer läsning

Annons