Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens varning: "Nappa inte på vad som helst"

Varje dag kapas 350 personer i Sverige. Nu varnar Polisen Dalarna för ID-kaparna på sin facebooksida med ett tips på hur medborgare ska tänka angående erbjudanden: "Om det är för bra för att vara sant – så är det säkert det".

Annons

I ett av polisens och Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps utskick som de också delar på Facebook står följande varningstext:

Varje dag id-kapas omkring 350 personer i Sverige och fortsätter det i samma takt kommeromkring 130 000 personer ha fått sin identitet kapad innan året är slut. Närmare 60 procent av alla bedrägerianmälningar på nationell nivå bygger på någon form av id-kapning. Förra året id-kapades mer än 85 000 personer, vilket var en ökning med mer än 20 procent jämfört med året innan.Under månaden fokuserar Sverige på:

• Säkrare köp på internet.

• Minska risken att bli id-kapad.

• Säkrare lösenord.

Vad är Europeiska informationssäkerhetsmånaden?

Den Europeiska informationssäkerhetsmånaden (ECSM) ären kampanj inom EU som syftar till att öka medvetenheten omvikten av informationssäkerhet. Initiativtagare till kampanjenär EU-kommissionen. Kampanjen startar 1 oktober och pågårmånaden ut. I år är det ‘ärde gången som Sverige deltar.

Vad är målet med Sveriges kampanj?

Målet är att öka kunskapen hos privatpersoner om vad id-kapning är, hur man kan skydda sig och vilket stöd som fi’nns att få. Målet är även att samla viktig information om id-kapning på en plats och göra den lätt att hitta för privatpersoner.

Vilka står bakom Sveriges kampanj?

Sveriges kampanj arrangeras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Polisens Nationella bedrägericenter. Målgruppen är privatpersoner i åldern 20-65 år.

Var hittar jag information om id-kapning?

Du hittar information om id-kapning och om Sveriges kampanj på DinSäkerhet.seHär finns mer information om Europeiska informationssäkerhetsmånaden.

Skatteverkets tips för att undvika ID-kapning

Med Skatteverkets nya e-tjänst – Spärra obehörig adressändring – kan du skydda dig mot bedrägerier som görs med falska adressändringar. I tjänsten väljer du att Skatteverket bara ska godkänna adressändringar som görs med e-legitimation. Det innebär att ingen annan kan ändra din adress utan din vetskap.

Du som har en säker, digital brevlåda för myndighetspost får ett meddelande så fort din folkbokföringsadress ändras i Skatteverkets register.

Appar:

Ladda hem nya versionen av DT:siPhone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:sAndroid-App här

Har du en Iphone ladda ner Dala-Demokratens appen här!

Har du en Android laddar ladda ner Dala-Demokratens appen här!

Mer läsning

Annons