Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för fräcka tjuvar – flera personer utsatta för "lapptricket"

De senaste dagarna har flera fall av stölder där tjuvar använt sig av en distraherande lapp anmälts till polisen. Stölderna har skett i södra Dalarna.

Annons

Två av stölderna inträffade i måndags, då en man i 50-årsåldern ska ha gått in på en frisörsalong på Myrgatan i Avesta. Där visade han en hopskrynklad lapp som han vecklade ut och lade dels på ett bord framför en kund och på kassadisken.

Mannen ombeds lämna lokalen, och när han gjorde det försvann också kundens och frisörens mobiltelefon. Enligt polisen ska mannen ha lagt lappen ovanpå mobiltelefonerna och sedan tagit upp dem samtidigt som han tog lappen.

Läs också: Äldre kvinna med rullator bestals på sin plånbok med fräcka "karttricket"

Vid 15.30-tiden i går, onsdag, inträffade ytterligare en stöld, då en kvinna visade upp en annan typ av lapp för en man i en bil på parkeringen vid Ica i Hedemora. Kvinnan sade sig vilja ha en underskrift för en insamling.

När kvinnan lämnade platsen ska mannens plånbok ha försvunnit. Mannen fick sedan besked från sin bank om att någon försökt ta ut pengar med hans bankkort i en bankautomat i Hedemora, men misslyckats då kortet spärrats.

Läs också: Flera nya fall av "karttricket" – här är polisens signalement

Lappar, kartor och namninsamlingar kan användas av tjuvar för att distrahera. Foto: Montage

Polisen misstänker att liknande tillvägagångssätt kan dyka upp på fler ställen i Dalarna, och vill därför gå ut med en varning.

– Man kan nog förvänta sig att det blir fler stölder med liknande tillvägagångssätt, säger Stefan Dangardt, presskommunikatör på polisen i Dalarna.

– Lapparna kan se olika ut, men tricket är detsamma. Man lägger lappen över någonting som är stöldbegärligt och sedan tar man det när man tar upp lappen.

Polisen vill därför uppmana till att hålla i sin mobiltelefon och plånbok om någon kommer fram med en lapp, karta eller namnlista.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons