Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen utreder rekordstor stöldhärva

Annons

”Den största godsmängd man sett i Ludvika” skriver kommissarie Bo Persson i Borlänge.
Natten till fredagen den 5 augusti stals en arbetskoja, en så kallad portabel personalbod tillhörande Ludvika kommun, från Lyviksrondellen.
Redan på lördagen fick polisen tips från en observant privatperson att arbetsboden fanns i Grängesberg.
Det var intill en privatbostad den stod, personalboden på hjul, cirka 4,5 meter lång och två meter bred.
Vid husrannsakan fann polisen stora mängder misstänkt stöldgods. Samboparet, 43 respektive 42 år gamla, häktades den 10 augusti på sannolika skäl misstänkta för grovt häleri. De sitter nu i häktet i Falun.
– Det är en oerhörd mängd med gods, säger chefen för Ludvikapolisen Mats Winroth som uppskattar att antalet föremål kan vara ett tusental.
Det rör sig om en del gods i oöppnade originalförpackningar såsom böcker, skivor, trädgårdsmöbler och verktyg. Men också maskiner och vitvaror.
– Vi har kört i skytteltrafik under en och en halv vecka. Det är bland annat vedkap, vedklyv, släpvagn, åkgräsklippare och EU-moped, säger Winroth.
– Det är fullt i flera rum. Det är hela sortimentet från en stormarknad, säger utredningschef Uno Hahne.
Hahne uppger att det beslagtagna godset kan fotograferas i polishuset av media nästa vecka då allt är sorterat. På så vis hoppas man kunna nå ut till allmänheten och härleda gods till rättmätiga ägare.
Winroth uppmanar alla i Ludvika och omkringliggande trakter, som utsatts för inbrott och inte anmält detta att kontakta Ludvikapolisen. Det inre spaningsarbetet innebär bland annat att söka i register över stulna föremål.
– Det är värdefullt att folk får möjligheten att få tillbaka sina saker. Vi gör vårt bästa för att härleda godset.
Polisen uppger att godset sannolikt kommer från fritidshus, förråd, bostäder och transportföretag.
Mats Winroth kan av utredningstekniska skäl inte lämna ytterligare uppgifter om mannen och kvinnan som sitter i förvar i Falun.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons