Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen utreder olyckan som dödade 38-åringen

Annons

Det var en 38-årig man från Eskilstuna som omkom sedan han varit med i en kälkåkningtävling som anläggningen arrangerade.

- Snowracertävlingen är en populär aktivitet som Stöten haft i flera år. Men efter den här tråkiga händelsen har vi ställt in aktiviteten tills vidare för att analysera hur det kunde gå så här illa. Vi ska rannsaka oss själva och mina tankar går till de som direkt drabbats av tragedin, hans familj och kamraterna och min personal, säger Stötens vd Per Lehmann.

Den förolyckade 38-åringen var en av deltagarna i en konferensgrupp på 20 personer. Under onsdagskvällen hade de bokat ett arrangemang - snowracertävlingen Mormors grand prix som genomförs i en stängd skidbacke.

Tävlingen gick i en av Stötens lättare nedfarter, en grön backe som heter Mormors störtlopp och som är över två kilometer lång. Backen saknar belysning och det var mörkt vid olyckstillfället. Två personer från skidskolan ledde arrangemanget.

Kälkåkarna startade i grupper om tio och tio. Vad som sedan gick snett är inte klarlagt, men 38-åringen saknades då övriga i hans grupp kommit i mål.

När man började söka fann man 38-åringen blödande och svårt skadad. Han hade kört in i snårskogen med fjällbjörkar bredvid tävlingsbacken.

Samtliga deltagare bar enligt uppgift hjälm, det är ett krav från arrangören. I det här fallet var dock skyddet inte tillräckligt.

38-åringens liv inte stod att rädda.

Polisen ska nu höra vittnen som deltog under olyckskvällens aktivitet. Enligt polisinspektör Rolf Johansson, som leder utredningen, har troligen ingen direkt sett hur olyckan gick till i mörkret.

I nuläget har ingen delgivits misstanke om något brott i samband med händelsen.

Normalt sett är det alltid förbjudet att åka kälke, pulka och liknande i skidbackarna på grund av den stora olycksrisken. Flera svåra olyckor har genom åren inträffat i olika fjällanläggningar.

Men i det här fallet var det alltså ett av anläggningen godkänt och eget arrangemang som drabbades av olyckan.

Efter olyckan trädde en krisgrupp in för att stötta både 38-åringens chockade kamrater och anläggningens personal.

Den förolyckade mannen efterlämnar hustru och två minderåriga barn.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons