Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen tillbaka i nygamla lokaler

Annons

I fjol beslutade polisen att dra sig tillbaka till den flygel av polishuset som var den ursprungliga stationen. Orsaken är ekonomisk. Genom att minska lokalytorna från 2 000 kvadratmeter till 500 kvadratmeter minskade lokalhyran från 1,5 miljoner till 500 000 kronor per år.

Den stora stationen byggdes på 1980-talet för att svälja en polismyndighet med 35-40 man.

I dag jobbar 18 personer i stationen.

- Det var jobbigt i våras när de nygamla lokalerna renoverades och anpassades för den nya verksamheten. Under våren arbetade vi bokstavligt i en byggarbetsplats. Men resultatet har blivit riktigt bra. De nya utrymmena räcker till. Vi hade exempelvis en del stora förrådsutrymmen där vi bara magasinerade olika slags bråte, som trasiga kontorsmöbler, säger Synnermo.

Liksom de senaste åren arbetar nio närpoliser, tre närpolisutredare, fyra länspoliser och två civilanställda i polishuset.

- Inskränkningen i det nya är tillgängligheten för allmänheten. Själva receptionen är numera öppen endast tisdagar. Det har också funkat. Men man märker att trycket från allmänheten är stort under den här dagen, säger Synnermo.

I höst försvinner även möjligheten att söka sitt pass i Rättvik. Då införs de nya passen som kräver bättre tillverkningsutrustning.

- Fram till oktober går det att ansöka pass i Rättvik. Sedan får Rättvikarna åka till Mora. I övrigt i länet kan de nya passen ansökas i Falun, Borlänge, Avesta och Ludvika, säger Synnermo.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons