Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen söker yngre män

Annons

Vid rånet bar männen var sin grå munkjacka med luvan neddragen. Över ansiktet hade de båda en vit rånarluva. En rånare hade svarta joggingbyxor. Den andre bar blåa jeans. En av rånarna var märkbart kort, cirka 160 centimeter. Den andre rånare tros vara 170 till 175 centimeter lång. Åldern uppskattas till runt 20 år.

-De kan mycket väl vara ännu yngre. Det är naturligtvis svårt att uppskatta åldern när någon är maskerad. Kläderna har de troligtvis gjort sig av med, men det kanske är någon som kan koppla ihop dessa kläder med några personer, säger Holfve.

Enligt polisens uppgifter flydde rånarna till fots mot lilla industriområdet efter rånet. Där slutar spåren.

-Vi har hittills inte fått in några vittnesuppgifter om den fortsatta flyktvägen eller iakttagelser av någon bil i omgivningarna, säger Holfve.

Polisen har avslutat den tekniska undersökningen av Statoillokalerna.

-Resultatet av undersökningen ska analyseras vidare av länets egen underättelseavdelning. Mycket av det vi hittat pekar på att det var samma två rånare som rånade macken i december. Det är också en av de hypoteser vi jobbar efter, säger stationsbefäl Jonas Holfve.

Statoil har inlett företagets krisarbete vid rån.

-Företaget säkerhetchef Torbjörn Lenstad har hållit möte med personalen i Rättvik. Det är viktigt att samtala om vad som hänt, även för de som inte direkt drabbades av rånet. Personalen har även erbjudits experthjälp i form av psykolog. För att primärt öka säkerheten vid stängning har vi beslutat oss för att tills vidare anlita väktare i Rättvik, säger informationsansvariga Helena Fornstedt.

I fjol drabbades Statoils 600 försäljningsställen i Sverige av totalt tolv rån.

- Rån är tyvärr en realitet i dagens samhälle. Det är ändå mycket ovanligt att ett ställe drabbas av två rån under en sådan här kort tidsperiod. Vi jobbar förebyggande för att göra det svårt att lyckas med ett rån, exempelvis med kameraövervakning och kontantboxar.

-Det arbete vi gör i Rättvik just nu syftar till att förstärka det proaktiva skyddet. Vi försöker hitta rutiner som kan minimera riskerna. Vad det konkret blir får de diskussioner vi för med föreståndaren (Agneta Sundin) och medarbetarna i Rättvik leda fram till. Det vi ändå fokuserar på inledningsvis är personalens välbefinnande, säger Helena Fornstedt.

På torsdag planerar programmet Efterlyst i TV3 att visa övervakningsbilder från rånet vid Statoil i Rättvik den 19 december.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons