Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen letade efter bevis i Dala-Floda

Annons

Torsdagen den 27 oktober 1983 utsattes postkontoret intill Hedens skola i Mockfjärd för ett rån.

Det var avlöningsvecka vid husfabriken Elementhus och det fanns ovanligt mycket kontanter i kontoret. Strax efter klockan tio körde en bil upp framför lokalen och två män, maskerade med huvor och beväpnade med en yxa och en revolver, rusade in i kontoret. En tredje man, föraren, stannade i bilen.

En kund, den då 61-årige Grabb Gunnar Olsson, trodde att det var småpojkar som skämtade och tog tag i revolverpipan och tvingade den nedåt. Revolvern gick av och kulan gick genom och splittrade Grabb Gunnars högra lårben.

Han föll till golvet och rånarna hoppade över disken och tvingade in en kassörska och föreståndaren i ett rum bakom expeditionen. På väg ut slet de åt sig alla kontanter i kassor och lådor -totalt drygt 167 000 kronor i sedlar av olika valörer.

Ett 50-tal poliser, försedda med kulsprutepistoler och skottsäkra västar, deltog i spaningarna efter de tre männen. Rånarbilen hittades efter några timmar övergiven på en skogsbilväg i närheten av Lillstup, söder om Mockfjärd.

Polisen grep senare några män som misstänkta för rånet, men bevisen räckte inte för åtal. Flera av poliserna som deltog i utredningen var dock helt övertygade om att de misstänkta männen lämnade häktningsförhandlingen i det fordon som användes som flyktbil i samband med rånet.

Grabb Gunnar Olsson blev aldrig helt återställd efter skottskadan.

Vapnet, en Smith & Wesson kaliber 357 Magnum, som användes i Mockfjärd stals i september 1983 vid ett villainbrott i Haparanda -och kan vara samma vapen som användes vid mordet på Olof Palme. Ammunitionen var av samma typ vid båda skottillfällena och blyisotopsammansättningen tyder på att kulorna var tillverkade samtidigt.

Palmegruppen har vid flera tillfällen fått uppgifter om att Mockfjärdsvapnet dumpats i en sjö i trakten av Dala-Floda. Polisen har vid flera tillfällen dykt i Flosjön, men även i andra vattendrag i trakten.

Andra uppgifter gör gällande att vapnet plockats upp ur sjön, sålts vidare och därmed kan vara identiskt med det vapen som användes på Sveavägen.

Ytterligare ett vapen är högintressant för polisen. Det är det så kallade Sucksdorffsvapnet, som år 1977 stals vid ett inbrott i regissören Arne Sucksdorffs bostad i Stockholm. Det här är de två kända magnumrevolvrar som polisen inte lyckats spåra.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons