Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen kom aldrig

Annons

- Vi visiterar inga personer och dessutom har vi inte mandat för detta!

Stefan Jacobsson är tf. chef vid ambulansen i Ludvika. Det var hans personal som införde den misstänkte rattfylleristen vid olyckan på Valhallavägen i Ludvika på onsdagsförmiddagen. Detta för att sedan avvakta den polispatrull som ankom från Falun till blodprovstagningen.

Eftersom ingen polis fanns på platsen så blev det nu ambulansen som fick transportera mannen till akuten vid Ludvika lasarett

- Detta är en polisiär uppgift och det är självklart olyckligt att det inte fanns någon polis på olycksplatsen.

- Inte minst för att få ordning på trafiken förbi platsen.

Stefan Jacobsson ser naturligtvis en stor fara i att inte personer som kan misstänkas vara eller bli våldsamma inte visiteras innan de får en eventuell ambulanstransport.

- Vi ska inte ingripa om det kan föreligga fara för personalen. I fall som kan misstänkas vara våldsamma avvaktar vi tills polis ankommer och gör sin del av arbetet.

- Självklart ska inte vi generellt utsätta vår personal för fara, understryker Stefan Jacobsson.

Länspolismästare Matts Johansson, Falun, har kännedom om olyckan i Ludvika men inte att det saknades polis på platsen.

- Det ska aldrig behöva att bli på detta sätt en vardagsförmiddag, säger Johansson sedan tidningen givit honom detaljer om den uteblivna polisen.

- Detta är och var en operativ ledningsfråga för polisen i Lud-vika. Om detta sedan inte räcker ska ledningscentralen i Falun ta över, betonar länspolischefen från en paus i ett möte i Stockholm på torsdagseftermiddagen.

Han anser snabbt att något har "klickat" i Ludvika denna onsdagsförmiddag men vill inte närmare kommentera fallet innan han tagit reda på närmare detaljer.

- Det ska alltid finnas poliser i Ludvika eller på annan plats i Dalarna som ska kunna rycka in. Jag förstår inte varför så inte skedde denna gång, avslutar han.

Den 40-årige misstänkte rattfylleristen från Grängesberg är även misstänkt för grov olovlig körning samt vårdslöshet i trafik.

Den 33-åriga kvinnans tillstånd är okänt men enligt uppgifter inte livshotande. Hon blev påkörd bakifrån i samband med en vänstersväng upp på Magnetbacken.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons